U Prijedoru obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se desetog decembra jer je tog dana 1948. godine potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima kojom je prvi put u istoriji priznato pravo svih ljudi na ”život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

Sa obzirom na to da vrijeme i prostor na kojem živimo slobodu i sigurnost shvata kao privilegiju bogatih i pogodnih, neophodno je skrenuti pažnju na kršenje ljudskih prava u svakom smislu.

Centar za mlade KVART je u saradnji sa organizacijama i kolektivima iz Prijedora i Banja Luke organizovao već tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u Prijedoru.

U sklopu šetnje i okupljanja na glavnom gradskom trgu okupilo se oko 60 građana i građanki Prijedora koji/e su dostojanstveno pozvali/e na neprikosnoveno poštivanje ljudskih prava svih građana i građanki Prijedora i Bosne i Hercegovine.

Vrijeme u kojem kapitalističke vrijednosti određuju društveni odnos prema ljudskim pravima je vrijeme u kojem je neophodno ukazati na svako kršenje istih.

Centar za mlade KVART je pozvao više nevladinih organizacija da se pridruže skupu, no odziv je bio mali. Iz tog razloga teško je oduprijeti se utisku da su nečija ljudska prava ipak važnija do drugih.

Deseti decembar je samo jedan dan u godini kada ukazujemo na stanje ljudskih prava tokom cijele godine. Ljudska prava podrazumijevaju i ljudske odgovornosti prema društvu u kojem živimo.

Centar za mlade KVART smatra da je odgovornost građana i građanki upravo u solidarnosti sa onima koji/e su obespravljeni/e. Ljudska prava su univerzalna samo ako su dostupna svima, bez obzira na bilo koju identitetsku odrednicu.

 

Ljudska prava nisu privilegija!

Facebook
Twitter
LinkedIn