Festival mira’24: Poštivanjem ljudskih vrijednosti gradimo mir

Učesnici i učesnice Festivala mira ‘24

Tolerancija, pacifistička koogzistencija i odsustvo nasilja, uz poštivanje univerzalnih životnih vrijednosti, neophodni su za izgradnju održivog mira u Bosni i Hercegovini. Ovo je zajednička poruka mladih iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini koji su učestovali na Festivalu mira'24 u Vitezu, koji je organizirao Centar za postkonflitkna istraživanja. 

„Ovakvi Festivali mira su prilika da mladi izraze svoje mišljenje i stavove i pored kulturnog sadržaja koji je dostupan, ovo su prilike da se radi na informacijskoj deblokadi i dekontaminaciji mladih“, kazao je Ljupko Mišeljić a koji je na Festival mira došao iz Banja Luke. 

Tematika mira je zainteresirala i mladu studenticu medicine, Andreu Milojević koja je na Festival mira došla iz Dervente. Smatra da je mir krucijalan ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu, te da posebno mladi trebaju da budu uključeni i rade na izgradnji mira. „Mir je za mene ljubav, a ljubav je sveobuhvatna i podrazumijeva razumijevanje i neosuđivanje“, istakla je Andrea. 

Učesnici Festivala mira'24 su jedan dan bili u Travniku, gdje su istražili bogatu historijsku, kulturnu i religijsku raznolikost. “Intenzivan osjećaj mira danas se prožimao Travničkom tvrđavom koja je tu godinama. Ispratila je razne vojske, pregrmila ratove kako bi danas ponosno mamila uzdahe divljenja njenoj ljepoti. Šetnjom kroz Travnik sreli smo Bošnjake koji odlaze na džumu, u podne nam se pridružilo zvono sa katoličke crkve, dok smo išli ka pravoslavnoj crkvi“, opisala je Lejla Ćirić, koja je na Festival mira'24 došla iz Glamoča. 

Dodala je da je njen um u potpunosti preplavljen mirom ulaskom u rodnu kuću Ive Andrića, a za kojeg su „svi učesnici Festivala u glas rekli da je NAŠ“. 

Na interaktivnoj sesiji o izgradnji mira, mladi su govorili o moralnoj hrabrosti u njihovim lokalnim zajednicama, nakon što su pogledali dokumentarni film „Obični heroji“ koji je urađen u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja i Pinch media. 

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, pojasnila je da su obični heroji dio multimedijalnog programa, a predstavljaju pozitivne priče o moralnoj hrabrosti pripadnika različitih etničkih grupa koji su u vremenu zla odlučili da koristeći ljudske vrijednosti u pravom smislu riječi budu ljudi. 

 „Rat je završen, ali smo okruženi ljudima koji su suočeni sa transgeneracijskim prenosom traume. Pričama poput ovih mladi trebaju da budu okruženi jer ako iscjelimo sebe, iscjelit ćemo sve oko nas“, kazala je Dženeta Fazlić iz Sarajeva, učesnica Festivala mira'24.

Na Festivalu je prikazan i film “Svako ima svoj Everest”, urađen u kooprodukciji AL Jazeera Balkans i MY TV. Nagrada „obični heroj“ uručena je Tomislavu Cvitanušiću, bosanskohercegovačkom alpinisti koji se popeo na Mont Everest. Razgovarao je sa mladima o osnovnim životnim vrijednostima, snazi i energiji koji su mu pomogli da osvoji najviši planinski svjetski vrh.

„Za moju generaciju je kasno, mi ne možemo napraviti puno promjena, jedina nada ste vi. Vi ste naša budućnost. Imate pravo da sanjate snove, to vam nije zabranjeno. Dok sanjate svoje snove, živi ste, kada prestanete sanjati nisam siguran šta se s vama desi. Svojim radom i svojim trudom sve je moguće“, poručio je Cvitanušić. 

Facebook
Twitter
LinkedIn