Elvedin Džihanović: Živimo u najboljem mogućem vremenu za muziku

Male su šanse, ako ste ljubitelji umjetnosti, da niste znali da je Krajina jedna od naših glavnih kolijevki kad je riječ o umjetnicima.

Elvedin Džihanović je student Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. No uz svoje formalno obrazovanje, uveliko radi na muzici. Mladi muzičar koji iza sebe ima 11 godina iskustva na gitari, ali i niz objavljenih djela. S njim smo ovih dana pričali o objavljenim radovima, novim muzičkim pokretima, trenutnoj muzičkoj sceni, mladima, muzičkim instrumentima, ali i planovima za budućnost.

Već neko vrijeme svoje muzičke radove postavljaš na youtubu. Kako oni nastaju? U čemu pronalaziš inspiraciju i šta slušaoci mogu pronaći u tvojim radovima?

Pjesme nastaju na million načina. Ponekad napišem neki tekst i nakon toga smislim muziku koja bi dobro išla uz njega. Ponekad to bude obrnuto, onako svirajući i improvizirajući mi naumpadne nešto što lijepo zvuči. Sve zavisi, ali najčešće prvo imam ideju o tome kako bih volio da neka pjesma zvuči. Možda čujem nešto što mi se sviđa pa pomislim da bih volio snimiti nešto slično tome. Uglavnom se trudim da moja muzika bude između vesele i tužne, između nečega što može biti u pozadini i nečega čemu se možeš skroz posvetiti.

https://www.youtube.com/watch?v=6yG5qWDFLOg

Kakav je feedback društva, porodice, kolega na tvoj dosadašnji rad? Imaš i svoju zbirku pjesama?

Do sada sam dobio lijepe komentare prijatelja i uglavnom riječi podrške. Ne mogu reći da je dovoljan broj ljudi čuo moju muziku da bi se o tome govorilo skroz objektivno, ali drago mi je što sam uspio snimiti neke pjesme koje su barem mojim prijateljima ostale u glavi.

Da, u srednjoj školi sam objavio zbirku pjesama jer me u to vrijeme zanimala književnost. Imam lijepa sjećanja na to vrijeme i ponosan sam na tu zbirku, iako mislim da sam od tada puno napredovao, a trenutno me muzika puno više zanima.

Muzika je u Bosni i Hercegovini, kažu kritičari, u lošoj situaciji. Šta misliš o tome i šta smatraš uzrokom takvog položaja?

Mislim da živimo u najboljem mogućem vremenu za muziku. Dostupno nam je sve što želimo slušati i postoji milion načina da stalno otkrivamo nešto novo. Ako se nekome ne sviđa ono što je trenutno popularno uvijek može naći nešto drugo. To što su sad možda popularniji žanrovi koji prije nisu bili popularni ne znači nužno ništa loše, već samo da se muzika mijenja. A svaki period ima svoje prednosti i mane.

I možda je na zapadu lakše doći do publike, pogotovo muzičarima koji se bave nekim alternativnim žanrovima, ali osim toga ne bih izdvojio nista posebno.

https://www.youtube.com/watch?v=ZD6_XFW5qVc

Postoji li problem među današnjom omladinom? Da li je dovoljno kreativna?

Ne bih rekao da se današnja omladina u cjelini razlikuje od generacija prije nas. Naši bi roditelji vjerovatno koristili instagram kao i mi, da su imali tu mogućnost. Kreativnosti ima onoliko koliko je ima i iskreno ne razmišljam puno o tome. Uglavnom se fokusiram na ono što ja radim. Mislim da nismo ograničeni generacijom u kojoj smo rođeni, posebno zato što su nam dostupne neke stvari koje niko prije nas nije imao.

Imao si bend još u osnovnoj školi. Sjećaš li se tog perioda? Da li je velika razlika između perioda kada si započinjao svirati i sada?

Odlično pitanje jer sam o tome baš razmišljao ovih dana. Svirao sam u bendu u to vrijeme i iz toga sam puno naučio o suradnji sa drugim ljudima i definitivno mi je pomoglo da se formiram muzički. Razlika između tog perioda i ovog sada je ogromna, ne samo u muzici koju slušam i u mojim stavovima, već i u milion drugih stvari. U to vrijeme sam se ugledao na lokalne muzičare koji su bili stariji od mene i htio sam raditi ono što oni rade i mislim da sam u tome u određenoj mjeri uspio, a za dalji razvoj ima još vremena.

https://www.youtube.com/watch?v=xjd-4tkjAcU

Kako, zašto i koliko dugo gitara?

Gitaru sam počeo svirati sa 11 godina i mislim da je ta odluka došla prirodno. To je možda najpopularniji instrument i jednostavno izgleda zabavno kad neko zna svirati. Trebalo mi je puno vremena da savladam osnove, između ostalog jer sam počeo tako mlad i znao sam biti jako lijen. Sjećam se da sam prvi put postao zadovoljan svojim sviranjem nekad u toku srednje škole, jer sam u to vrijeme baš puno svirao i učio od drugih.

Sad se već bavim i nekim drugim stvarima i sav taj proces snimanja muzike i produkcije mi je puno interesantniji nego da npr. samo sviram gitaru.

Ko su tvoji uzori u muzici?

Volim različite žanrove i o tome se može pričati satima. Ono čime se ja bavim je indie pop, tako da moji uzori idu od indie muzike do onoga što je popularno u tom momentu. Najviše sam insprisan muzičarima koji sami rade, jer trenutno nemam bend i istražujem koliko toga mogu sam napraviti. Moj vjerovatno najveći uzor što se produkcije tiče je Kanye West, jer inače jako volim hip hop. To nije muzika kojom se ja bavim, ali iz nje definitivno vučem puno inspiracije.

Da li vidiš sebe kao profesionalnog muzičara jednog dana? Kakvi su planovi za budućnost?

Naravno, vjerujem da je moguće uspjeti u ovom poslu, iako ne planiram da mi muzika u skorije vrijeme bude neki ozbiljniji izvor prihoda, ali ko zna. Plan je nastaviti razvijati se muzički, istraživati nove stvari i promovisati ono što radim.

https://www.youtube.com/watch?v=7X5nuphRtnY

Facebook
Twitter
LinkedIn