Sekundarna trauma i dalje izazov za stručnjake

Sekundarna trauma je i dalje izazov za stručnjake širom BIH poručili su nam iz UG “Psiholuminis. Povodom toga, tim stručnjaka okupljenih oko ovog Udruženja je početkom maja mjeseca uspješno otpočeo realizaciju projekta “Prevencija sekundarne trauma kroz osnaživanje- PRESTO”. Podsjećanja radi, prva u nizu planiranih aktivnosti je bila selekcija 28 stručnjaka ciljnih zajednica BIH: Ribnik, Mrkonjić Grad, Glamoč, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Livno, Sanski Most, Drvar i Ključ.

Selektovani stručnjaci su u dosadašnjoj fazi imali priliku da učestvuju u svih 5 predviđenih predavanja u sklopu osposobljavanja za primjenu priručnika u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama. Prvo u nizu je bila obuka Nemanje Runića vezana za metodološki okvir i primjenu testovnog materijala predviđenog priručnikom. Nakon toga, uslijedilo je predavanje Tatjane Stefanović Stanojević na temu “ Uticaj ranog djetinjstva na razvoj sekundarne trauma – dijete u traumi”. Učesnici su imali priliku da čuju šta su to obrasci emocionalne vezanosti, koji se to obrasci formiraju prilikom izloženosti traumi i na koji način se terapijski tretira dijete u traumi. Kao nastavak uslijedilo je predavanje Tijane Mirović “Sekundarna trauma i rad sa sekundarno traumatizovanim osobama”. Tijana je u toku svog predavanja odgovorila na pitanja: Šta je to trauma; Šta je transgeneracijska trauma; Zašto je važna priča o nasilju i gubicima; Kako spriječiti i liječiti posljedice sekundarne traume. Najslikovitije je opisala sekundarno traumatizovane osobe riječima- to je naraštaj koji nosi ožiljke bez rana, koji je zadobio sjećanje bez neposrednog iskustva. Snažna poruka koju su naši predavači do sad poslali jeste da je iscjeljenje i posttraumatski rast moguć ukoliko se dovoljno kvalitetno, sistematski i dugoročno bavimo ovom temom.

U istom tonu nastavio je i Vladan Beara koji je izmeđuostalog stavio fokus na detektovanje PTSP-a, tehnikama za normalnu adaptaciju na potencionalno traumatski stres i ulozi terapeuta u oporavku. Ciklus predavanja završila je Edita Pajić sa temom “Sistemska porodična psihoterapija i rad sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama i njihovim porodicama” gdje je akcenat bio na porodičnim odnosima, razlikama između funkcionalnih i disfunkcionalnih porodica. Edita je učesnike upoznala sa tehnikama sistemske porodične psihoterapije, a pričala je i o porodici kao jednom od najvažnijih i najdjelotvornijih sistema pomoći i podrške.

Facebook
Twitter
LinkedIn