Banjaluku su oslobodili partizani!

Povodom 9. maja Dana borbe protiv fašizma, grupa aktivista je u centru Banjaluke provela akciju lijepljenja plakata sa informacijama o Urošu Drenoviću, četničkom vojvodi i saradniku nacista i ustaša u toku 2. svjetskog rada.

U naselju Novoselija dio regionalnog puta nosi naziv ovog saradnika okupatora, te osjećamo obavezu da podsjetimo sve one koji ne vide problem u ovoj činjenici da su ustaše i nacisti odgovorni za smrt i patnje stotina hiljada ljudi u široj regiji Banjaluke.

Na ovaj način želimo pokazati da se protivimo istorijskom revizionizmu koji osvjedočene fašiste i saradnike okupatora prikazuje kao pozitivne ličnosti u istoriji ovih prostora. Simpatizeri četničkog pokreta već decenijama pokušavaju da sakriju pravu istinu o ulozi četnika u patnjama naroda na ovim prostorima. Paradoksalno je da veliki broj mladih u Banjaluci podržava četnike, iako su upravo oni doprinijeli stradanju stotina hiljada Srba, velikim dijelom u kompleksu koncentracionih logora Jasenovac.

Istovremeno, ime Milančića Miljevića koji je komandovao Šestom krajiškom brigadom prilikom oslobođenja Banjaluke od okupatora i njihovih sluga i saradnika 22. aprila 1945. godine, ne krasi ni jednu ulicu u Banjaluci.

Takođe, iz godine u godinu pratimo na koji način se prilikom obilježavanja Dana grada Banjaluke umanjuje značaj narodnooslobodilačke borbe, partizana i tekovina antifašizma. Gradska uprava Grada Banjaluka se na sramotan način pridružila revizionističkim tendencijama desničarskih organizacija, što je posebno bilo vidljivo u Programu ovogodišnjeg Dana grada. Aktivnosti kao izložba “Nevesinjska puška – portreti ustanika”, pozorišna predstava “12 zvjezdica”, izložba “Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji”, izložba “Teme i ideje” Galerije Matice Srpske, koncert uz učešće Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Bičinski”, te polaganje vijenaca na spomenike iz posljednjeg rata, ali i ratova i sukoba koji nisu u vezi sa oslobođenjem Banjaluke u 2. svjetskom ratu.

Na ovaj način gradske vlasti direktno doprinose brisanju sjećanja i značaja antifašističke borbe na ovim prostorima, a saradnike fašista promovišu u ugledne istorijske ličnosti. Banjaluku nisu oslobodili samo Srbi, već partizani svih narodnosti, koji nisu bili nacional-šovinisti koji gledaju interes samo naroda kojem pripadaju, već su ginuli i krvarili za ideale i vrijednosti na kojima počiva naše društvo. Zato je sramotno i licemjerno da u obilježavanju oslobođenja grada veliki broj aktivnosti uključuje predstavnike Srpske pravoslavne crkve, koja je podržavala četnički pokret i borbu protiv partizana.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn