Apel bh.zvaničnicima i medijima da budu tolerantni prema izbjeglicama u BiH (Saopštenje)

Koalicija za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje apeluje na medije i javne zvaničnike da se suzdrže od nekorektnih, diskriminatornih, profilirajućih i stereotipizirajuih izjava o izbjeglicama u BiH.

 

Saopštenje Koalicije za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje prenosimo u cjelosti.

 

Iako je zvanično zatvorena balkanska ruta veliki broj migranata i izbjeglica se svakodnevno pokušava doći do zemalja Zapadne Evrope. U odnosu na prošlu godinu, a za samo prva dva mjeseca ove godine, broj migranata koji su pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu povećan je za sedam puta.

Ovakav priliv izbjeglica i migranata predstavljala jedan od izazova sa kojim će se zvaničnici i predstavnici institucija kao i mediji sa ovih prostora morati odnositi na način da poštuju principe profesionalizma i etike. Svaka izjava zvaničnika i predstavnika institucija u čijoj  je nadležnosti rješavanje trenutne situacije mora počivati na toleranciji, nediskriminaciji i poštivanju ljudskih prava.

Svjesni značaja slobode govora u bosanskohercegovačkom društvu, kao jednog od temelja za izgradnju slobodnog društva, istovremeno napominjemo da ista ne smije biti zloupotrebljena na način za stvaranje neprijateljskog okruženja za izbjeglice i migrante. Zbog toga apelujemo na zvaničnike, predstavnike institucija i medije da svojim istupima u javnosti suzdrže od plasiranja nekorektnih, diskriminatornih, profilirajućih i stereotipizirajuih izjava koje ne doprinose razumijevanju i rješavanju trenutne situacije u vezi pojačanog priliva izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Netolerantan i uvredljiv govor prema kategorijama ljudi koji se trenutno nalaze na području naše države, a koji prema međunarodnim konvencijama imaju pravo na zaštitu, ne doprinosi humanističkom, ljudskom i solidarnom pristupanju situaciji. Podsjećamo sve zvaničnike i predstavnike institucija na odgovornost i dužnost koju su preuzeli stupanjem na svoje funkcije, naglašavajući da u fokusu rješavanja i reagovanja na trenutnu situaciju primat moraju imati ljudska prava i zaštitu ovih osoba.

Ohrabrujemo sve ljude dobre volje, aktiviste, volontere,  da se u ovim izazovnim vremenima stanu u odbranu vrijednost ljudskih prava i jednakosti.

 

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative

Centar za mlade KVART

Civil Rights Defenders

Fondacija CURE

Fondacija Mediacentar Sarajevo

Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine

Otaharin

Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)

Sarajevski otvoreni centar

Udruženje BH novinari

Vijeće za štampu BiH

 

Facebook
Twitter
LinkedIn