Antifašistički kamp pruža priliku mladim ljudima da u sigurnom prostoru uče o antifašizmu

Učesnice i učesnici Antifašističkog kampa u posjeti Spoemniku na Kozari, foto: Zamisli.ba

Centar za mlade Kvart organizovao je u prvoj sedmici augusta Antifašistički kamp na Kozari na kojem su učestvovale zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Učesnice i učesnici su kroz šestodnevni program kampa imali priliku učestvovati na različitim radionicama i predavanja. Pored toga učesnici i učesnice su obilazili  spomenika koji su vezani za antifašističku borbu iz perioda Drugog svjetskog rata te su na lokacijama slušali historijske ćasove. Imali su priliku učestvovati u diskusijama sa predavačina i predavačicama na kampu te se bolje upoznati sa političkom snagom antifašizma danas.

“Program antifašističkog kampa je bogat i pruža sve mogućnosti da se dublje i bolje upoznamo sa pojmovima i smislom fašizam/antifašizam, program je ispunio sva moja očekivanja a koja su moram priznati bila izuzetno visoka,” rekao je Dino ućesnik Kampa.

“Mladi su naša budućnost, ja čvrsto vjerujem da možemo promijeniti mnoge stvari ne samo u svokoj lokalnoj zajednici nego i šire. Tijekom kampa obišli smo mnogo spomenika koji su nastali poslije Drugog svjetskog rata, memorijalizacija i kultura sjećanja igraju glavnu ulogu u ovom kontekstu, moram napomenuti da se mogla napraviti paralela sa posljednjim ratom u mojoj domovini a odmah postavljam i pitanje: Jesmo li mi dobro shvatili što je to fašizam, kakve su njegove odlike? Čini mi se pak da nismo, posljednji rat je imao neke odlike fašizma, to se najbolje moglo vidjeti na području grada Prijedora, gotovo sam bio ubijeđen da su fašizam i divljaštvo prošlost ali nažalost nisu, boli takva realnost,” rekao je Borislav, jedan od učesnika Kampa.

 

Alternativna komemoracija u Trnopolju, foto: Zamisli.ba

Pored sadržajnog programa učesnici i učesnice prisustvovali su alternativnoj komemoraciji na prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje gdje su zajedno sa ostalim učesnicima i učesnicama odali pomen svim žrtvama prijedorskih logora. Noć u Trnopolju predstavlja sjećanje na 5. avgust 1992. godine, dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema ovom pitanju.

Ovaj dogadaj predstavlja alternativnu komemoraciju čiji cilj jeste sjećanje na stradale u ovom logoru ali i na sve civilne žrtve rata u BiH. Istovremeno nam je cilj da pokušamo razumjeti šta i zbog čega nam se desilo, koje su to uzročno posljedične veze izmedju dogadjaja iz prošlosti i naše sadašnje društvene realnosti, te na koji način možemo uticati na njih.

“Cilj uspostavljanja komemorativnih praksi na ovakav način jeste potreba da se drugačijim pristupom oda počast stradalim civilnim žrtvama proteklog rata i napravi otklon od dominantnih narativa u svrhu procesa suočavanja s prošlošću koji mahom nose isključivo jednonacionalni karakter,” istakao je Brank Čulibrk, jedan od organizatora alternativne komemoracije. 

Facebook
Twitter
LinkedIn