Aferim i nek nam je sretno

Pred Novu godinu su kantonalci opet u ofanzivi – reforma zdravstva. Ministrica Zilha Ademaj (SBB) i njena omiljena menadžerka Sebija Izetbegović (SDA) poradile su zato na vidljivosti. Prošle sedmice su nastupale u reklamnoj emisiji TV Pink BiH, a ove je menadžerka Izetbegović dala intervju kantonalnoj TVSA.

Novinarka TVSA je ispoljila totalno potčinjavanje menadžerki (viši stepen novinarske odgovornosti bi se mogao očekivati od prosječnog trulexa) tako da se menadžerka mogla razmahati u svom deklamovanju naizust nabubanih rečenica o brizi za pacijenta i dobrom menadžmentu.

TV Pink je to odradila profesionalnije, da se ne vidi na prvu – sastavio se naoko šaren kolaž gostiju, pa je neupućenima teže primijetiti kako su prigodno namještene karte da ministarka i menadžerka uštede preko naših leđa prikažu kao zdravstvo u našem interesu. Poslušajte pažljivo snimak javljanja Sebije Izetbegović u emisiju – pozdravlja ona ‘promociju’ i ove ‘promotivne emisije’ (omaklo joj se, blažena psiholingvistika koja raskrinkava!), kojih treba što više (sad ona i medije savjetuje). Oštro udari menadžerka po ljekarima koji se, pored državnog posla, i privatnom praksom bave – zna da su ljudi toga već siti i zato snažno pritišće baš to dugme.

Ono što mnogi ne čuju jeste njeno zazivanje UVOĐENJA PRIVATNIKA U SISTEM JAVNOG ZDRAVSTVA. Lijepo je objasnila mehanizam menadžerka – kad je duža lista čekanja, ljude će uputiti privatnicima. Dužu listu već pravi apsolutno minimalnim radom Kliničkog centra. Jeste, otplaćuju se dugovi – kako SDA-ovski tako i SDP-ovski, da se razumijemo; ali se i urušava javno zdravstvo – produžuju se liste i produžuje se čekanje i kad se privatnici integrišu, njima će se praviti posao i puniti džep sredstvima iz našeg osiguranja. Neće proći dugo, a cijene usluga će skočiti i osnovni paket obaveznih usluga će se smanjiti. Javne ustanove se neće moći takmičiti s privatnicima i ono što budemo od njih dobijali – biće jad i čemer.

Da ne bismo ostali slučajno u kakvoj nedoumici, voditelj Aleksandar Hršum na kraju citira velikog mudraca Fadil Novalić – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine: nije pitanje treba li reforma zdravstva nego je pitanje kako je što brže provesti! To se zove marketing.

Ovoga puta nećemo okolišati, da se ne lažemo: Bakir Izetbegović, predsjedniče SDA, ovo je na vaš račun. Reformska agenda je, nakon Dejtonskog sporazuma, najštetniji i najsramotniji dokument potpisan za BiH. Njom su međunarodni strvinari (Evropska unija u Bosni i Hercegovini) postavili okvir da sirotinja stisne zube i stegne kaiš i da se državi otme i ono jada od privrede što ima, a resursi da se rasprodaju. 

Vi ste pak to začinili lokalnim specifičnostima: nahranićete svoj gladni tajkunski čopor građevinskim lokacijama, nekretninama i javno-privatnim partnerstvima, a i pokazaćete šta zbilja mogu da urade dobre veze za vašu suprugu menadžerku.

Šta god da bude s nesretnim čovjekom iz priče o cijeni operacije u KS i sve što slijedi tj. nezbrinuti bolesni i umirući dakle, i svi oni koji će da umru od ovakvog zdravstva, sve porodice koje će upasti u dužnička ropstva da izliječe najmilije – sve se to fakturiše direktno VAMA i vašim klanovima.

Aferim i nek vam je sretno novo ljeto, vi ćete se već pobrinuti da vama i vašima bude i berićetno.

https://www.facebook.com/svjetlana.nedimovic/videos/1849541468592706/

Svjetlana Nedimović je aktivistkinja koja djeluje pri sarajevskoj grupi aktivista Jedan grad, jedna borba.

Facebook
Twitter
LinkedIn