Zbog krize otežan rad sarajevskog prihvatiliša za beskućnike

Posebno osjetljiva kategorija društva jesu ljudi koji nemaju krov nad glavom. Beskućništo je najekstremniji oblik socijalne isključenosti i siromaštva. Dugotrajna  nezaposlenost ili gubitak posla, starenje, dugoročni zdravstveni problemi,  narušeni porodični odnosi,  nedostatak pristupačnih stanova za najam ili za prodaju, neadekvatna podrška ljudima koji napušaju bolnice, zatvore ili druge ustanove i deložacije samo su neki od razloga koji se mogu javiti kao kao uzroci beskućništva.

Potreba  za zbrinjavanjem osoba koje se nalazi u stanju socijalne isključenosti će zbog krize u kojoj se nalazimo biti u porastu. Politička elita je još jednom propustila da  pravovremeno reaguje i pripremi se za posljedice krize koje nas tek očekuju, a briga o  najugroženijim kategorijama stanovništva koja je u vremenu krize otežana, prepuštena je radnicima i uposlenicima  Prihvatilišta za beskućnike koji brinu o ljudima bez krova nad glavom. Uposlenici sarajevskog prihvatilišta za beskućnicke su bili primorani da  samostalno organizuju rad u otežanim uvjetima.

Dok se vladajuće strukture bave ispunjavanjem kadrovskih križljki i uhljebljenja podobnih, sve veći broj naših sugrađana ostaje bez posla i krova nad glavom i sasvim je sigurno da se nikakva podrška ne može očekivati. Nedavno je održan sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo sa upravom Gerentološkog centra. Prema dostupnim informacija na sastanku se nije se obratila  posebna pažnja na potrebe i rad Prihvatilišta koje djeluje u sklopu Centra.

Prihvatilište za beskućnike u Kantonu Sarajevo koje se nalazi u sklopu Gerentološkog centra, zbog pojave korona virusa više  ne pruža usluge unutar prostora koji se do sada koristio kao prihvatilište za ljude bez krova nad glavom. Rad Prihvatilišta je prije pojave virusa COVID 19 bio  organizovan u jednom zasebnom, montažnom objektu, smještenom u dvorišnom prostoru ustanove.

Pojava virusa COVID 19 je osoblje koje radi sa ovom kategorijom stanovništva primorala da izvrše reorganizaciju smještajnih kapaciteta. Korisnici prihvatilišta su sada  premješteni u prostorije koje se nalaze pri glavnoj zgradi Gerentološkog  centra. Budući da ovaj centar zbrinjava ranjive kategorije starijeg stanovništva, ulazak i fotografisanje prostora nije omogućen, zbog kako navode predstavnici Centra, zaštite zdravlja korisnika.

U razgovoru sa dežurnom socijalnom radnicom i šeficom službe Kanlić Edisom pri Centru u sklopu kojeg se nalazi i Prihvatilšte za ljude bez krova nad glavom, dobili smo informaciju da se ostvarivanje prava na smještaj i brigu u prihvatilištu omogućava tek nakon što su korisnici  predočili negativan test na virus korona. Pomoć pri obavljanju testiranja pruža osoblje Centra za socijalni rad.

Kapacitet objekta Prihvatilišta za beskućnike u Kantonu Sarajevu  je 25 mjesta i njegova popunjenost i iskorištenost  obično ovisi od aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo i nadležnih Centara za socijalni rad, uz čiju koordinaciju se obavljaju poslovi prijema u Prihvatilišta.

U prihvatilištu je trenutno smješteno 7 osoba, navodi Kanlić.

Socijalna radnica navodi da se usluge koje ovo prihvatilište pruža odnose na zdravstvene, servisne i socijalne. Prihvatilište omogućava i usluge higijenske obrade.   Korisnicima su omogućena i tri obroka, a korisnici imaju mogućnost da koriste prostor sve dok se ne pronađe trajni smještaj za njihovo zbrinjavanje.

Prihvatilišta pruža usluge licima koja su se zatekla u skitnji i prosijačenju na području Kantona Sarajevo, kao i licima koja su se iz bilo kojih razloga našla u stanju socijalne potrebe, a za brigu jedne osobe u Prihvatilištu dnevno se izdvaja 18 KM, navodi u razgovoru Kanlić.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn