WomEmpower festival

ZAMISLI.BA: Marina, možete li predstaviti sebe i organizatore i reći nam nešto više o nastanku WomEmpower festivala?

Marina Đapić: Mi smo grupa žena –aktivistica i umjetnica okupljenih oko Street Arts Festivala u Mostaru i Vijeća mladih Grada Mostara. (Marina Đapić, Sabina Maslo i Saira Gilić) Već duži niz godina zajedno djelujemo u unapređenju kulturnog života grada Mostara, kreiranju urbane umjetničke platforme i umrežavanju umjetnika iz cijelog svijeta. Nakon uspješne realizacije 7. Street Arts Festivala u Mostaru, posvetili smo se  jednoj novoj umjetničkoj priči – riječ je o WomEmpower festivalu koji će, nadamo se, biti uspješan jer će okupiti veliki broj zanimljivih mladih žena koje će zajedno stvarati i nadamo se surađivati i u budućnosti.  Veliko nam je zadovoljstvo pokretati nešto novo u našem gradu i državi, a projekti poput WomEmpower festivala su veoma važni za naše društvo i za takve inicijative postoji veliki interes. U to smo se i same uvjerile jer smo dobile zaista pozitivan feedback od žena širom BiH i moramo priznati da smo nestrpljivi da ova cijela priča počne.

ZAMISLI.BA: Šta je to u stvari WomEmpower festival?

Marina Đapić: WomEmpower festival zamišljen je kao kreativna platforma u kojoj se kroz umjetnost  osnažuju i umrežavaju umjetnice i aktivstice iz BiH, regije i inozemstva. Tokom festivala, održat će se likovna kolonija, izložbe, tribine, predavanja i muzički programi.  Propitivat ćemo teme koje se tiču žena u BiH, a i šire, te ćemo razmjenjivati naša znanja i iskustva i kroz umjetnost i dijalog ih podijeliti s ostatkom publike. U kreiranju programa, učestvovat će oko 30 žena iz različitih oblasti umjetnosti. Pored učesnica iz Bosne i Hercegovine, ugostit ćemo umjetnice iz Berlina, Buenos Airesa, Marseilla i Zagreba. Prije održavanja festivala, desit će se jedna zanimljiva umjetnička razmjena. Grupa žena s kojima surađujemo već duže vrijeme kroz Street Arts Festival otputovat će u Berlin gdje će imati priliku predstaviti svoj rad i upoznati se s umjetnicama i aktivisticama i kulturnom scenom u Berlinu. Nakon te posjete, zajedno se vraćamo u Mostar kada će početi da se širi energija WomEmpower festivala. S obzirom na sav trud, rad i entuzijazam koji smo uložili u ovu priču kao i na broj učesnica, smaramo da će ovo biti početak jedne nove umjetničke i aktivističke priče koja može izrasti u nešto zaista kvalitetno i produktivno i naravno širiti se i na druge gradove.

ZAMISLI.BA: Kako je nastala ideja za festival?

Marina Đapić: Ideja za ovaj festival nastala je zapravo iz ideje umjetničke razmjene između BiH i Berlina. Početkom ove godine, počeli smo raditi s našim partnerima u Berlinu na realizaciji razmjene, a sve je počelo tako jer su nas oni imali priliku upoznati i gostovati na Street Arts Festivalu u Mostaru i bilo im je zanimljivo kako iza te cijele priče stoje žene. Tako smo nadošli na ideju da se omogući program koji će pružiti priliku nama da se predstavimo u Berlinu i u to sve uključimo umjetnice s kojima smo do sada surađivali. Međutim, odlučili smo se da proširimo tu priču i ne stanemo samo na razmjeni nego da započemo jedan novi festival u kojem će doći do izražaja ženska snaga u umjetnosti i aktivizmu. Cijela ideja implementira se ispred Vijeća mladih Grada Mostara u sklopu projekta Women in Ations kojeg je podržala Ambasada SAD-a u BiH.

ZAMISLI.BA: Od kad do kad je festival i koji su njegovi najbitniji segmenti?

Marina Đapić: Festival ćemo otvoriti izložbom fotografija 19. septembra koje su nam u sklopu našeg konkursa poslale mlade fotografkinje na temu Žena u BiH. Nakon toga, 20. septembra, održat će se predavanje uz dikusiju umjetnice Smirne Kulenović „Bosnian Girl 2“, 21. septembra održat će se tribina na temu „O ženama „ gdje ćemo predstaviti učesnice festivala i razgovarati o pitanjima koja se tiču žena u Bosni i Hercegovini i šire, 22. septembra u OKC Abraševiću bit će održana izložba plakata Vildane Hrnjić i prikazan kratki film Šljiva u Novembru Tatjane Dedić i Ene Mitrovski, istu večer organizirat ćemo  humanitarni party na kojem će gostovati DJ-ice Sabina Dedić (Erocki program), Mex, Marina Mimoza i Yoskhan, a 23. septembra organiziramo prvu samostalnu izložbu Medine Dedić iz Mostara. U periodu održavanja programa od 20.-24. trajat će likovna kolonija, a izložbu slika planiramo organizirati krajem mjeseca.

ZAMISLI.BA: Tema fotografija i radova bile su žene uzori. Kakve žene vi smatrate uzorima i kakvu bi poruku poslale ostalim mladim ženama u našoj državi?

Marina Đapić: Mi se divimo svim ženama u BiH koje su produktivne, hrabre i bore se za svoja prava i mjesto u društvu. Divimo se svim umjetnicama i aktivisticama sa kojima smo do sada surađivale, koje su nam dale ogromnu podršku i inspiraciju za daljnje djelovanje. Poruka ženama je da budu progresivne, glasne, svjesne svog potencijala i podržavaju se međusobno.

Ovim putem pozivamo djevojke i žene širom BiH da 19. septembra dođu u Mostar i zajedno sa vrijednim organizatoricama festivala doprinesu razvijanju i jačanju svijesti o ženama, njihovoj hrabrosti, aktivizmu i nezamjenjivoj umjetnosti koja će zasigurno ostaviti bitan trag u historiji. Zahvaljujemo Marini i organizatoricama na razgovoru a detaljne informacije možete pronaći na facebook stranici : https://www.facebook.com/WomEmpower-Festival-875277816016874/

Facebook
Twitter
LinkedIn