Vijeće ministara BiH najmanje radilo na ispunjavanju predizbornih obećanja

Partije koje su u proteklom mandatu bile u Vijeću ministara BiH (VMBiH) ni ovoga puta nisu prešle procenat od 3% u potpunosti ispunjenih obećanja, što je gotovo isti rezultat kao i prethodnom izbornom ciklusu. Stranke koje su formirale Vladu Republike Srpske (RS) i Vladu Kantona Sarajevo (KS) tokom proteklog mandata bile su donekle efikasnije u ispunjavanju predizbornih obećanja, odnosno principa djelovanja na kantonalnom nivou. Ipak, najveći broj obećanja i mjera na svim nivoima vlasti našao se u kategoriji neispunjenih, navodi se u rezultatima monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja koje je danas objavio Istinomjer.

stinomjer je obećanja prikupljao tokom izborne kampanje uoči Općih izbora 2018. godine, iz dostupnih programa političkih partija, ali i iz javnih istupa sa zvaničnih skupova političkih partija koje nisu imale zvanične dokumente svojih programa. U slučaju Vlade KS, Istinomjer je pratio realizaciju mjera iz postizborne programske platforme stranaka koje su formirale kantonalnu vlast.

Ilustracija, izvor: Istinomjer

“Ni ovaj saziv Vijeća ministara BiH nije imao više od 3% potpuno ispunjenih obećanja, a čak 83% njih je u kategoriji neispunjenih. Gotovo identičan rezultat u pogledu ispunjavanja obećanja ostvario je i saziv Vijeća ministara u mandatu od 2014. do 2018. godine, kada je procenat ispunjenih obećanja na kraju mandata iznosio također 3%. Vlada RS i Vlada KS ostvarile su nešto bolji rezultat, ali je i na tim nivoima vlasti više od 50% obećanja ostalo neispunjeno,” rekao je Dalio Sijah iz Istinomjera.

Političke partije (SDA, HDZ BiH, SNSD, DF, SBB i DNS) koje su krajem decembra 2019. godine formirale Vijeće ministara BiH dale su ukupno 209 predizbornih obećanja koja su se odnosila na državni nivo vlasti. Nakon što su tu koaliciju napustile partije Demokratski narodni savez (DNS) s devet i Savez za bolju budućnost (SBB) s 11 datih obećanja, Istinomjer je nastavio pratiti 189 predizbornih obećanja ostale četiri partije (SDA, HDZ BiH, SNSD, DF).

Od tog broja, u potpunosti je ispunjeno njih šest (3,1%), a još pet (2,6%) obećanja ocijenjeno je kao ispunjeno većim dijelom. Djelimično je ispunjeno 21 (11%) obećanje, a njih 47 (24,8%) ispunjeno je manjim dijelom. Najveći broj obećanja, njih 109 (57%), ostalo je neispunjeno, a jedno obećanje ocijenjeno je kao neutemeljeno.

U monitoringu se navodi kako je većinu obećanja u ovom mandatu dala SDA, njih 89, nakon njih DF ukupno 87 obećanja, dok su HDZ i SNSD dali znatno manji broj obećanja, devet onosno četiri.

Ilustracija, izvor: Istinomjer

Protekli mandat Vijeća ministara BiH obilježile su brojne blokade rada državnih izvršnih i zakonodavnih institucija, prvenstveno od SNSD-a, te velike nesuglasice koalicionih partnera u pogledu ključnih pitanja u zemlji, kao što su izmjene izbornog zakonodavstva, ustavne reforme i euroatlantske integracije, naglašeno je u monitoringu.

Zaključeno je kako se može se konstatovati i potpuni zastoj na putu ka članstvu u EU, s obzirom na to da se vrlo malo radilo na ispunjavanju 14 prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU iz 2019. godine. I pandemija Covid-19, koja je proglašena početkom 2020. godine, također je obilježila protekli mandat.

“Teško je govoriti o napretku, pogotovo na državnom nivou, jer je gotovo cijeli mandat obilježen blokadama rada institucija, neradom, zastojem na evropskom putu, nesuglasicama u pogledu ključnih pitanja u zemlji, a kojih nije malo. Također, ako govorimo o nekim pozitivnijim pokazateljima, rast plata, kojim se često vole pohvaliti aktuelni izabrani ili imenovani zvaničnici, nije bio praćen rastom kupovne moći građana/ki, nego je ta moć opala u odnosu na 2018. godinu, kada su prosječne plate bile niže,” zaključio je Sijah.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn