Uspostavljanje zdravih granica

„Mnogo sam se borila sa zadovoljavanjem svojih potreba u vezama (romantičnim, prijateljskim) što često rezultira osjećanjem izgorjelosti i ogorčenosti zbog nesposobnosti ljudi ili nedostatka motivacije da uzvrate moju energiju“, navodi Maja  Zorić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut.  Ako se i vi ovako osjećate, možda je vrijeme da podignete crvenu zastavu i da ponovo procijenite i uspostavite svoje granice.

Ali koje su granice? I zašto ih moramo uspostaviti u našim odnosima? Granice su očekivanja koja postavljamo da bismo drugima dali do znanja kako želimo da se prema nama ponašaju. Za našu ukupnu dobrobit od vitalnog je značaja da nam bude ugodnije uspostavljanje granica. Mnogi od nas se plaše da to učine, jer ne želimo da povrijedimo ničija osjećanja, izbjegavamo sukobe i bojimo se da ćemo biti odbijeni zbog svog mišljenja. Međutim, ovo je ljepljiva mreža u koju se možemo uhvatiti ako neprestano umanjujemo svoje potrebe radi nečije druge udobnosti. Temelj zdravih odnosa uključuje obe strane da budu sigurne, razumljive i da njihove potrebe budu što bolje zadovoljene. Koliko god da se zalažem za ovu čak i energičnu razmjenu, postoji posao koji moramo sami da obavimo prije nego što dođemo do ovog prostora udobnosti sa postavljanjem granica.

Ovaj proces započinje sa sobom, prije svega. Vaše unutrašnje putovanje odnosi se na vas! Usput ćete upoznati ljude koji mogu pokrenuti neke neprijatne emocije, ali ova iskustva koristite kao mogućnosti za rast. Naši odnosi su samo odraz onoga što internalizujemo. Sljedeći put kada neko pređe vašu granicu, zapitajte se da li ste mu jasno prenijeli svoja očekivanja. Ako vam je teško to učiniti, vrijeme je da preispitate svoj odnos sa sobom. Da li umanjuješ svoja osjećanja? Da li automatski kontaktirate nekoga da potvrdi vaš odgovor na prekoračenu granicu? Da li imate poteškoća da kažete „Ne“ ljudima i mogućnostima? Da li ste ikada iskusili manipulativnu ili nasilnu vezu? Da li cijenite svoje vrijeme, trud i resurse koje dajete?

Kako fokus okrećemo prema unutra, počinjemo da shvatamo kako se nismo baš potpuno pokazali zbog čega tražimo energično ulaganje druge osobe. Vaše unutrašnje putovanje  osvijestiće način na koji ste u prošlosti cijenili sebe, svoje vrijeme i svoju energiju. Njegovanje dubljeg osjećaja samopoštovanja, vrijednosti i ljubavi omogućava vam da potvrdite svoja iskustva, postavite jasne granice i uživate u plodovima uravnoteženih odnosa. Pogledajte savjete u nastavku koji će vam pomoći da uspostavite zdrave granice u svojim vezama!

Facebook
Twitter
LinkedIn