Sud odlučio da su prekršeni zakoni i Ustav RS-a – Poništena građevinska dozvola za mHE “Samar” na Kasindolskoj rijeci

Građani i građanke okupljeni oko neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” ostvarili su još jednu pobjedu u borbi za zaštitu njihove rijeke. Naime, okružni sud u Banja Luci donio je presudu kojom se poništava građevinska dozvola za mHE “Samar” na Kasindolskoj rijeci. Prema presudi, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS je dužno da u roku od 30 dana donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje suda i primjedbe suda u pogledu postupka.

“Velika pobjeda kojom smo zavrišili 2020. godinu – ovo je četvrta presuda Okružnog suda u Banja Luci u ovoj godini, koja je presuđena u našu korist, odnosno kojom se poništavaju upravni akti nadležnog Ministarstva. Hvala svima koji su vjerovali u ono što smo pričali i na šta smo ukazivali, ovo je pobjeda svih nas! Pozivamo nadležno Ministarstvo da ovaj put donese odluku u skladu da donesenom presudom i zaustavi nelegalnu gradnju mHE Samar na Kasindolskoj rijeci”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Resursnog Aarhus centra kojom je istaknuto da su prekršeni zakoni, ali i Ustav Republike Srpske te donio ovakvu presudu. “Sud je još jednom potvrdio ono što građani Istočnog Sarajeva od početka tvrde. Planirana gradnja MHE Samar na Kasindolskoj rijeci nije zakonski utemeljena, štaviše, predstavlja grubo kršenje različitih propisa iz oblasti zaštite životne sredine, te adekvatnog učešća javnosti u smislu odredbi Aarhuske konvencije. Pozdravljam sve građane koji hrabro i istrajno brane ovu rijeku na terenu jer zaštitom životne sredine štite prava svih nas na zdrav i dostojanstven život,” rekla je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, koje vodi pravnu borbu u slučaju izgradnje tri mHE na Kasindolskoj rijeci.

Iz ove neformalne grupe također naglašavaju kako se započeo skup projekat bez da je adekvatno uključena javnost i da je izvršeno prostorno-plansko usklađivanje, te sada svo preskakanje procedura predviđenih zakonom dolazi na naplatu. “Na sreću svih građana koji se bore za zaštitu Kasindolske rijeke, sud svojom presudom ukazuje na značaj očuvanja životne sredine upravo kroz ispunjavanje svih zakonom propisanih uslova i procedura,” rekli su.

Podsjećamo, već nešto više od godinu dana ova neformalna grupa građana iz Istočnog Sarajva vodi borbu za zaustavljanje izgradnje tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zbog nezakonitosti i proceduralnih propusta. Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’, koje su u toku ove godine presudama Okružnog suda u Banja Luci poništene. Uprkos tome, radovi na izgradnji mHE “Samar” su nastavljeni.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn