Šta je mir?

Nagrađeni autorski rad Aline Hadžipašić sa konkursa “Šta je mir?”

Šaljem ovu poruku mira zajednici, svijetu, čovječanstvu vjerovatno bez ikakvog uticaja ali zaista bih voljela da pročitate, protumačite i razmislite o ovom u nastavku. Teško je utjecati na neke događaje koji se dešavaju danas u svijetu. Ja sam tako potresena sa svim što se dešava oko mene, oko nas, općenito sve je tako grozno, hiljadu loših vijesti na dan, mnogo ratova, mnogo mržnje, prepiranja oko nečeg što će jednog dana postati prašina. Taj dan je blizu to svi jako dobro znamo, ali se trudimo ne misliti na to jer nas je strah, zabavljamo misli s nečim drugim, zavaravamo sebe i druge da će sve,samo od sebe, biti uredu u skorije vrijeme. Problem je u tome što svi imaju pogrešno razmišljanje, a to je da ne ide 1 na prema 8 milijardi.Sve što je potrebno je da se ujedinimo da svi budemo kao jedan, da već sad popravimo šta možemo, jer već sutra može biti kasno.

Volimo i poštujmo se, jer zaista ljubav pobjeđuje. Trudimo se da budemo bolji ljudi, razmišljajmo pozitivnije, ne gledajmo vjeru, naciju, boju- sviju nas je Jedan stvorio. Pružimo ruke jedni drugima, čvrsto stisnimo i nasmiješimo se, jer je sve ovo prolazno i zašto da prođe ovako?! Zar ne bi sve bilo ljepše, pozitivnije i sigurnije da se slažemo? Želim da poteče rijeka dobrote u svijetu iz izvora koji ćemo zajedno izgraditi. Poslije kiše lijepih riječi prilikom prve zrake prelijepog izlaska sunca se po čitavoj zemlji koja bi rađala usjeve dobrote, sadimo ljubav, sadimo povjerenje, slogu, jer samo tako sve će procvjetati jednog dana i mirisat će na iskrenost.

Ova slika je izraz zabrinutosti za čovječanstvo, ali isto tako i čežnja djeteta za slobodom i životom u kojem vladaju ljubav i mir!

 

Ovaj rad je nastao kroz nagradni konkurs “Šta je mir?” a financiran je od strane Civil Rights Defenders.

Facebook
Twitter
LinkedIn