“Socijalna pravda, a ne vaša socijaldemokratija”

Povodom 9. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, želimo da poručimo našim izvršiocima vlasti da nam je dosta njihovih etnonacionalnih podjela i kupovine socijalnog mira tako što nas zadužuju kreditima. Bosna i Hercegovina je prva zemlja po nezaposlenosti u Evropi, a četvrta u svijetu. U periodu od 2013. do 2017. godine, našu državu je napustilo 151.101 osoba a svaka šesta porodica u Bosni i Hercegovini živi u siromaštvu. Prosječna plata iznosi 849 KM, potrošačke korpa za četvoročlanu porodicu je nedostižnih 2.100 KM, a 15% građana nema javno zdravstveno osiguranje. Sve navedeno je samo mali dio podataka koji oslikavaju našu svakodnevnicu i koje svakodnevno možemo pročitati u novinama ili čuti na vijestima.

NE RATU MEĐU NARODIMA, NE MIRU MEĐU KLASAMA!

Istovremeno, vodeće stranke u Bosni i Hercegovini se u svom nazivu definišu kao socijaldemokratske, dok su rezultati njihove politike potpuno udaljeni od te ideje. Ideja socijaldemokratije podrazumijeva socijalnu jednakost, solidarnost i prava radnika – nešto što je u našoj državi potpuno zaboravljeno od onih koji su na vlasti ili se bore za istu. Političari, umjesto da se fokusiraju na jačanje socijalne pravde, širom države dižu spomenike četničkim vojvodama, daju nazive osnovnim školama po imenima dokazanih saradnika okupatora u II Svjetskom ratu te marljivo rade na uništavanju spomenika iz tog perioda… Ovo opravdavaju stvaranjem nove istorije o Jugoslaviji govoreći o njoj samo u kontekstu totalitarističkog sistema, zanemarujući jugoslovenski socijalizam koji je počivao na poštivanju čovjeka i radnika. Zaboravljaju spomenuti i kako smo u tom „mračnom i tamnom“ dobu Jugoslavije imali besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje, jaku industriju, redovne plate, sindikalna odmarališta i mnoge druge pogodnosti kojih se danas samo sjećamo. Danas, oslobođeni stega „totalitarne“ Jugoslavije, u „demokratiji“ etnonacionalnih i kriminalnih elita koje nas pljačkaju do gole kože, radnici štrajkuju glađu jer im plate nisu isplaćene po nekoliko godina i nemaju povezan staž a javna dobra se otimaju od naroda čime nam oduzimaju i budućnost za našu djecu, a sve to pod krinkom NJIHOVE socijaldemokratije.

DA LI JE OVO VAŠA
SOCIJALDEMOKRATIJA?

Prema dostupnim podacima, u prošloj godini je isplaćeno oko 14 miliona maraka parlamentarcima i ministrima na nivou Bosne i Hercegovine:

– 3 miliona i 450 hiljada maraka za 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH

– Predsjedavajući Savjeta ministara i deset ministara dobili su iznad 600 hiljada maraka iz budžeta

– za 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS ukupno je potrošeno oko 3 miliona maraka, dok je premijerka Srpske sa 16 ministara potrošila preko 600 hiljada maraka

– 152 poslanika i delegata u Parlamentu FBiH za osnovna primanja iz budžeta potrošili su oko 5,5 miliona, a premijer tog entiteta i njegovi ministri više od 600 hiljada maraka.

 

SOCIJALNA PRAVDA, A NE VAŠA SOCIJALDEMOKRATIJA!

Sjetimo se zbjegova sa Kozare ‘40-ih godina prošloga vijeka, koje su pravili naši preci bježeći od okupatora i razmislite da li vas redovi ispred konzulata pojedinih zemalja, u kojima najviše stoje mladi ljudi čekajući bolji život, podsjećaju na nove zbjegove sa Kozare?
Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, obilježava se u znak sjećanja na ”Kristalnu noć” u nacističkoj Njemačkoj, koja se odigrala u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine, noć u kojoj se dogodio strahovit pogrom nad tamošnjim jevrejskim stanovništvom. Tokom neobuzdanog nasilja uz podršku svih segmenata nacističke vlasti, ali i ostalih građana, ubijeno je na desetine osoba jevrejskog porijekla a njih oko 30 000 je odvedeno u koncentracione logore. Kristalna noć ili „Noć pogroma“ je predstavljala uvertiru u potpunu tragediju jevrejskog naroda pod nacizmom u Drugom svjetskom ratu, kada je tokom takozvanog ”konačnog rješenja” odnosno holokausta ubijeno oko šest miliona Jevreja.

SMRT KAPITALIZMU, SLOBODA NARODU!

JEDINA SOLUCIJA REVOLUCIJA!

Facebook
Twitter
LinkedIn