Relativizacija i negiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini

Pozivamo vas da se prijavite na nagradni konkurs portala “Zamisli.ba“ na temu “Relativizacija i negiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini”.

U BiH  se već godinama na različite načine relativizuju i negiraju počinjeni ratni zločini, a nedostatak jedinstvenog pristupa, političke volje u Bosni i Hercegovina, kao i nepostojanje jedinstvenog zakona kojim bi se kaznilo veličanje ili negiranje ratnih zločina i zločinaca otežavaju proces suočavanja sa prošlosti. Sve ovo doprinosi da žive paralelne verzije sadašnjosti i prošlosti.

Na koji način bi ste se vi uhvatili u koštac sa ovom pojavom? Kako je izgledao vaš prvi susret sa (ukoliko ga je bilo) sa drugačijom verzijom rata devedesetih?

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi? Na koji način ova pojava utiče na vas i vašu budućnost? Da li ste svjedočili veličanju ratnih zločinaca, kako ste reagovali? Koji su vaši prijedlozi za prevazilaženje ovih pojava i kako kao društvo možemo raditi na procesu suočavanja sa prošlosti?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne bi trebali biti duži od 2000 riječi. Uz tekst nam pošaljite prigodnu autorsku fotografiju uz tekst u .jpg formatu veličine do 2 MB.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected] , a jedan ili dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 21. juna 2021. do 12 časova.

Veselimo se vašem učešću.

Facebook
Twitter
LinkedIn