Pružiti ruku prijateljstva i zagrljaj podrške osobama oboljelim od HIV-a

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Iako se Bosna i Hercegovina ubraja u niskorizične zemlje sa malim brojem zaraženih osoba HIV virusom, broj novozaraženih je u porastu.

Jeste li se ikada zapitali da li poznajete ijednu osobu oboljelu od ovog virusa?  Pretpostavljamo da ne poznajete, al ne zato što ona ne živi u vašem okruženju već zato što živi skrivena od svih. Marginalizovani i skriveni u strahu da ne izgube socio-ekomonski status, posao, prijatelje, osobe oboljele od HIV-a, često se nalaze u poziciji da se sa svojim oboljenjem nose sami. Kao da strah od posljedica zaraze virusom nije dovoljan, strah od odbacivanja i nerazumijevanja dodatno je breme koje na svojim leđima nose.

Predrasude prema osobama oboljelima od HIV/AIDS-a su veoma česte. One nastaju iz pozicije neznanja koji se razvija u strah od potencijalne zaraze. Uvjerenja koja postoje o njima najčešće su nepravedno pojednostavljene, generalizovane te naučno i iskustveno neutemeljene. Predrasude su osnova za verbalno i fizičko nasilje, diskriminaciju te na kraju i potrebu da se sama oboljela osoba povuče i ne izlaže riziku da bude odbačena i osuđena od članova zajednice u kojoj živi.

Nema većeg siromaštva od neznanja, i to neznanja koje uključuje manjak informacija, manjak razumijevanja i  višak ograničenosti koji ne omogućavaju da se osoba vidi u svjetlu svojih kvaliteta.

Naučna pozicija ne-znanja označava  potrebu da se upustimo u avanturu zvanu učenje i saznavanje, nikako temelj za diskriminaciju onih o kojima veoma malo znamo. S toga, prije nego nas savlada strah od tuđe „bolesti“ potrebno je da o njoj nešto više naučimo.

Za početak dovoljno je da znate da se HIV/AIDS ne prenosi kontaktom zato pružiti ruku prijateljstva i zagrljaj podrške najmanje je što možemo učiniti.

Facebook
Twitter
LinkedIn