Poziv za učešće na javnim debatama:”OTVORENO O POLICIJI, TUŽILAŠTVU, PRAVOSUĐU I POLITICI!”

Udruženje građana “Put Pravde” Banja Luka, osnovano od strane dijela aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” u saradnji sa asocijacijom “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” Beč, Austrija uz podršku Fondacije Friedrich Ebert (FES) – Za Socijalnu demokratiju, organizuje seriju Zoom javnih debata na temu: OTVORENO O POLICIJI, TUŽILAŠTVU, PRAVOSUĐU I POLITICI! Na svaku Zoom sesiju pozvani su čelni predstavnici institucija sistema obuhvaćenih temom debate. Pored njih, poziv je upućen svim zainteresovanim iz javnog i političkog života.

Primarni cilj ovog događaja je insistiranje na krivičnoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Sekundarni cilj ovog događaja je retrospektiva rada Policije, Tužilaštva i Pravosuđa te uloga Politike u goneralnom pogledu i načinima na koji su građani odreagovali na aktivnosti institucija sistema u konkretnom slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je kao primarni nosioc policijskih aktivnosti u posljednje vrijeme u fokusu javnosti zbog neadekvatnog rada, organizovanog kriminala i korupcije koja je svakodnevno prisutna u radu ove institucije. Ukoliko se analizira rad policije iz ugla organizovanog ubistva Davida Dragičevića jasno se vidi koliko je ova institucija neadekvatno odreagovala od samoga početka. Tokom potrage za nestalim Davidom policija nije poduzela sve zakonske i pravne korake niti je organizovala adekvatnu potragu za nestalim mladićem. Nakon pronalaska tijela ubijenog Davida, policija je dalje nastavila sa aktivnostima u smjeru narušavanja osnovnih prava dok je kao institucija zadužena da ta ista prava štiti. Pod ovim u prvom redu mislimo na organizovanje zločinačke konferencije za medije i mnogobrojne iznesene laži kojima je ova institucija pokušala da sakrije objektivne činjenice i zaštiti sopstveni zločin. Iz ugla pojave prvih, građanskih, nepolitičkih, dugotrajnih protesta „Pravda za Davida“ možemo jasno da vidimo koliko je policija usmjerila svoje aktivnosti protiv građana, u smjeru narušavanja osnovnih ljudskih prava. Najveći svjedoci su događaji od 25. do 31. decembra 2018. godine kada smo imali policijsko nasilje nad građanima Banja Luke.

 

Tema prve Zoom sesije je Javna debata: OTVORENO O POLICIJI!

Tokom ove Zoom sesije imaćemo priliku poslušati kratku prezentaciju o radu policije u Banja Luci, njihovim aktivnostima i postupanju prema građanima iz ugla brutalnog ubistva mladog banjalučkog studenta u centru grada. Postavljamo otvoreno pitanje koji su mehanizmi zaštite građana od neadekvatnog rada policije? Koji su mehanizmi djelovanja civilnog društva protiv neadekvatnog rada policije jedna je od tema javne debate koja će usljediti nakon kratke prezentacije.

Moderator sesije je predsjednica udruženja građana „Put Pravde “Banja Luka: Sofija Grmuša. Datum održavanja je 20. mart 2021. godine u 14:00 časova. Link će biti aktivan nekoliko trenutaka prije početka sesije:

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/89056395250?pwd=ZzcxY3VvS0xBejdJcXJlN0JvSnh0UT09

Meeting ID: 890 5639 5250

Passcode: 525536

 

Tema druge Zoom sesije je Javna debata: OTVORENO O TUŽILAŠTVU!

Aktivnosti Okružnog javnog Tužilaštva Banja Luka su u posljednje vrijeme u fokusu velikih kritika, krupnih afera, nepotizna i korupcije. Problem se odnosi na trenutno važeći zakon o radu Tužilaštva Republike Srpske. Naime, prema zakonskim određenjima, Zakon o javnim tužilaštvima Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj: 69/2016) sva ovlaštenja u krivičnoj istrazi ima tužilac. Prema ovom zakonu, oštećeni nije u mogućnosti da učestvuje u krivičnom postupku, cijeli proces je na tužiocu. Ukoliko tužilac ne postupa u skladu sa zakonom, pravom i moralnim normama cijeli proces je narušen. Nakon kratke prezentacije o postupanju  Okružnog  javnog  tužilaštva Banja  Luka u  konkretnom  slučaju  ubistva Davida  Dragičevića usljediće diskusija o problematičnosti zakona o radu Tužilaštva i mehanizmima djelovanja civilnog drustva protiv neadekvatnog rada Tužilaštva.

Moderator sesije je potpredsjednica udruženja građana „Put Pravde “Banja Luka: Merlina Ivić. Datum održavanja je 3. april 2021. godine u 14:00 časova. Link će biti aktivan nekoliko trenutaka prije početka sesije:

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81942542691?pwd=cVM3NHJYQzNTeGNZVlFvM042djFxQT09

Meeting ID: 819 4254 2691

Passcode: 232512

 

Tema treće Zoom sesije je Javna debata: OTVORENO O PRAVOSUĐU!

Osnivanje nezavisnog regulatora u oblasti pravosuđa bio je jedan od najvažnijih koraka u reformi pravosuđa koju je kreirala međunarodna zajednica (OHR) nakon sveobuhvatne analize funkcionisanja pravosudnog sistema. Proces je otpočeo nametanjem zakona o tri visoka sudska i tužilačka vijeća, koja su funkcionisala kao jedinstveno tijelo i u čijem radu su učestvovali i međunarodni članovi. Osnovni cilj je bio eliminisanje moćnog uticaja politike na izbor nosilaca pravosudnih funkcija i uspostavljanje nezavisnog pravosuđa. Sljedeći korak bilo je potpisivanje sporazuma o prenosu nadležnosti u oblasti pravosuđa sa entiteta na državu i osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Koliko su opisani koraci bili funkcionalni? Koliko su procedure ispoštovane? Koliko korisnici ove institucije uopšte ostvarili svoja prava biće samo neka od pitanja na ovoj Zoom Sesiji. Postavlja se otvoreno pitanje korektivnog uticaja slučajeva „Dragičević“i „Memić“ na rad pravosudnih institucija?

Moderator sesije je predsjednik Skupštine udruženja građana „Put Pravde “Banja Luka: Marko Nikolić. Datum održavanja je 24. april 2021. godine u 14:00 časova. Link će biti aktivan nekoliko trenutaka prije početka sesije:

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/87424379428?pwd=eExSTEJ4bXlBNlpHQnVkaDdTK25aUT09

Meeting ID: 874 2437 9428

Passcode: 214550

 

Tema četvrte Zoom sesije je Javna debata: OTVORENO O POLITICI!

Nakon ubistva Davida Dragičevića počinju prvi, građanski, dugotrajni protesti Pravda za Davida.  Izbori su bili jedina prelomna tačka u ovom procesu, odnosno mogućnost da ova dešavanja utiču na rezulte izbora. Takođe su dešavanja u vezi sa protestnim okupljanjima Pravde za Davida pokušali da iskoriste i iz opozicionih redova, čija je kampanja bila, pa gotovo bazirana na ovom slučaju. Koja je uloga politike i politčkih previranja u konkretnom slučaju „Dragičević“i na koji način je politika uticala na konkretna dešavanja u vezi ubistva i protesta Pravda za Davida?

Moderator sesije je sekretar udruženja građana „Put Pravde “Banja Luka: Vladan Malešević. Datum održavanja je 15. maj 2021. godine u 14:00 časova. Link će biti aktivan nekoliko trenutaka prije početka sesije:

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81883397332?pwd=RnltdXNUSkdrRzJoc3B2d3Vhbi9RUT09

Meeting ID: 818 8339 7332

Passcode: 064409

 

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite najkasnije 3 dana pred početak svake sesije na email adrese:

pu[email protected] ili na broj telefona: +387 65 812 823. Broj učesnika nije ograničen.

 

Možete nas kontaktirati na: e-mailove:

putpravde@gmail  n[email protected] jelena@pravdazadavida.info [email protected]

Facebook
Twitter
LinkedIn