PitchWise festival: Začarale smo patrijarhat!

Lezbejke, vještice, romkinje, čarobnice, političarke, umjetnice…

Ovogodišnji PitchWise (Pičvajz) festival – ženskog aktivizma i umjetnosti organiziran je pod sloganom – Vještičje selo „Bajke i cajke“ s ciljem da ohrabri i promoviše najrazličije profile žena. Osim gošći iz regiona, PitchWise festival svojim prisustvom uveličale se i gošće iz drugih krajeva svijeta. Kao i svake godine, organizatorice Fondacije Cure potrudile su se da publici ponude širok spektar najrazličijih iskustava uvažavajući seksualnu, klasnu, rasnu, dobnu, geografsku i profesionalnu raznolikost. Nekima je ovo bio i prvi dolazak na feministički festival, dok je za druge ovo bila samo još jedna veteranska posjeta.

Izvor web stranica Fondacija Cure

Umjetničko bacanje čini u dalj

Vanja Lazić grafička je dizajnerica koja svojim radovima i istančanim okom svakodnevno ukazuje na sile opresije i sveopći patrijarhat. Vanja je ilustratorica koja je uzela učešće u kreiranju knjige Žene BiH, ali i u mnogim drugim publikacijama koje na različite načine tematiziraju pitanje represivnih i seksističkih politika.

“Na ovogodišnjem izdanju Pitchwise festivala, kojem sam srećom imala priliku prisustvovati i učestvovati, ponovno je stavljen naglasak na feministički prostor za povezivanje, osnaživanje, djelovanje, druženje feministkinja iz zemlje i regiona. Kao dizajnerici i ilustratorici mi se čini jako važnim da su ove godine na festivalu, između ostaloga, predstavljene dvije ilustrovane publikacije posvećene isključivo ženama. Sjajno je da feminističko djelovanje postaje sve prisutnije u našoj svakodnevnici,” zaključila je Lazić.

Vanja Lazić kreirala je i vizuelni identitet zbornika One su naše danas, u okviru kojeg su izdvojeni profili žena koje su na različite načine obilježile historiju Bosne i Hercegovine. Zbornik je premijerno promovisan na PitchWise festival. O sistematskom uklanjanju žena iz historije, govorilo se i na panelu Moćne i opasne žene koje drže olovke u rukama, gdje su panelistkinje Šejla Šehabović, Maša Durkalić i Hatidža Gušić govorile o svojim iskustvima pisanja i izazova sa kojima se susreću u poslu, ali i na terenu. Durkalić i Gušić, kao dvije od tri autorice knjige Žene BiH, govorile su i o prepoznatoj potrebi kreiranja takvog zbornika, ali i o problemima nedostatka podataka o ženama o kojima su pisale.

Sara Velaga je novinarka kojoj je ovogodišnji PitchWise bio prvi. Velaga je, kako kaže, ostala zaista pozitivno iznenađena dekonstrukcjom popularne kulture, ali i domišljatosti i oštroumnosti žena panelistica.

“Na ovom festivalu sam prvi put i dopala mi se atmosfera otvorenog prostora za iznošenje mišljenja o položaju zena u različitim sferama. Panel Bajke i cajke na satiričan, ali prilično britak način dao je novu perspektivu o tome kako su žene predstavljene u popularnoj kulturi. To je, čini mi se, zadatak za sve da aktivnije učestvujemo u kreiranju bolje i realnije slike društva u kojem će žene u medijskom prostoru, ali i svakom drugom, biti prikazivane mjerodavno i vjerodostojno,” objašnjava Velaga.

Panel Bajke i cajke istovremeno je bio i prilika za promociju zbornika Bajke su za svakoga. Zbornik je nastao kao rezultat projekta u okviru kojeg je grupa feministkinja i feminista aktivno radila na dekonstrukciji umjetničkih, ali i narodnih bajki. Uz zbornik je promovisana i knjiga autorice Azre Hajdarević – Misli šta slušaš. Djelo autorice Hajdarević nastalo je kao potreba za razumijevanjem kulturnog konteksta nasilja koje se kroz novokomponovanu muziku, poznatiju kao turbo folk, vrši nad ženama.

 Solidarnost i znanje su naše čarolije

Dragana Garić na PichWise je doputovala iz Banja Luke. Na festivalu je održala radionicu za lezbejke. Kako kaže, sa festivala odlazi motivisana i puna energije.

“Pičvajz je za mene jedno predivno, snažno i moćno mjesto susreta različitih feministkinja iz regiona i svijeta na kojem nesebično dijelimo svoja feministička znanja i iskustva i učimo jedne od drugih o različitim feminističkim temama. Tih dana možemo da vidimo i slavimo sve one lične i političke pobjede koje smo uradile tokom godina, a koje se tiču poboljšanja života žena u našim patrijarhalnim društvima. Meni su ti dani posebni jer radim ono što volim, srećem prijateljice iz raznih dijelova ex-Yu i upoznajem neke nove fenomenalne feministkinje. Ta energija me čini srećnom i daje mi snagu i samopozdanje,” objašnjava Garić

Feministički festival PichWise veliki je pokazatelj ukazane potrebe za prostorom oslobođenim od patrijarhata, ali i svake druge opresije koja ugnjetava pojedinke/ce i grupe. Na panelu simbolički nazvanom Bacanje čini na sve opresije svijeta – patrijarhat, rasizam, homofobiju, seksizam, militarizam, nacionalizam… panelistkinje iz Amerike, Brazila, Njemačke i Bosne i Hercegovine govorile se o situacijama sa kojima se sreću u svom radu, kao i o neizostavnim privilegijama, odnosno različitostima koje je potrebno osvijestiti i priznati. Sonya Renee je govorila o svom iskustvu bivanja crnom ženom, te kako i na koji način primjećuje da je se posmatra i pokušava uklopiti u normativ, dok je Grace Kelly dijelila svoju egzilantsku priču o egzistiranju u muškom svijetu muzike i DJ-inga.

Festival PichWise ove godine posjetila je i po treći put Snježana Mirković, gdje je došla sa kćerkom Dajanom Mirković. Mirković objašnjava kako joj je uvijek veliko zadovoljstvo biti na Pičvajzu odakle, kako kaže, uvijek crpi veliku motivaciju za rad. Mirković je angažirana na pitanjima unaprijeđenja statusa Roma/kinja u Prnjavoru, ali i u Bosni i Hercegovini, te su joj solidarnost i podrška za njen rad jako važni.

“Ovo je treća godina kako prisustvujem PitchWise festivalu. Svaki put se radujem. Takođe, svake godine program, a i paneli budu jako kvalitetni i sadržajni. Za mene je ovo jedinstvena prilika za dijeljenje iskustava, umrežavanje i punjenje pozitivnom energijom. Prošle godine sam na panelu imala priliku i govoriti o diskriminaciji sa kojom se suočava romska zajednica. Tada sam dobila izvanrednu podršku od žena koje nisu Romkinje, koje su mi dale snagu da nastavim dalje, potvrdile su da radim odlične stvari i to mi je samo dalo više energije da nastavim sa ovim poslom,” zaključila je Mirković dodajući kako je divan osjećaj znati da niste sami u svojoj borbi.

 Ćiribu-Ćiriba umjetnost ili magija?

Festival PitchWise  takođe je i platforma koja promoviše umjetnice, kulturne radnice i njihov rad. U okviru festivala, posjetitelji/ce su imali priliku i vidjeti izložbu radova Šejle Šehabović i Dejana Slavuljice, Nikoline Ivezić, Piryanke Paul, Iris Begović, Tee Jagodić i Melise Vreto. U okviru noćnog programa, gošće festivala kao i svi zainteresirani mogli su se zabaviti u Domu mladih Skenderija uz Mc Sajsi, Sunday Stories, DJ-icu Djanu Grace Kelly i mnoge druge izvođačice, performerke i DJ-ice.

Biljana Kosmogina na festival je stigla iz Beograda kako bi izvela svoj performans Dodir godina. Kako navodi, prostori solidarnosti i festivala jako su joj bitni.

“Ženski festivali u regionu su za mene izuzetno dragoceno iskustvo. Pičvajz je bio treći ženski festival ovog leta na kom sam nastupala. Festival se razvijao svih ovih 13 godina, a odavno je potvrdio i opravdao svoju svrhu. Na njemu se razmatraju teme bitne za ženski položaj u društvu, kao i za feminističko osnaživanje. Mnoge teme su teške i bolne, ali aktivistički festivali tome i služe da se govori o raznim problematikama: ženskim pravima, diskriminaciji, seksizmu, pritisku patrijarhata… takođe tu se održavaju i sjajne radionice gde svašta možemo naučiti i doživeti, a i zabave ne nedostaje. CURE to sjajno organizuju, trude se da ugoste što više žena, a svaka će se na festivalu osećati dobrodošlo i zaštićeno, bilo da je sa ovih prostora, iz USA ili Brazila. Jedinstvo – Sestrinstvo – PitchWise forever!” zaključila je za kraj Kosmogina.

Siguran prostor svakako da je jedan od feminističkih principa koji je i te kako integrisan i u sam festival. Radionice koje podrazumijevaju osnaživanja, istraživanja, edukaciju rade se po principu solidarnosti, povjerenja, sa mnogo promišljanja i taktičnosti. Svako iskustvo se uvažava, te mu se priznaje njegova autentičnost. Neke od radionica namijenjene su samo ženama, dok su paneli i diskusije otvoreni za sve koji su spremni da slušaju. Jedan od ovogodišnjih gostiju festivala bio je i Sacmir Seferović, veliki saveznik pokreta za ravnopravnost.

“Na ovogodišnji Pitchwise kao muškarca privukla je prirodna potreba da ustanem protiv nasilja koje se vrši nad svima nama. Sam festival je zaista topao, otvoren i nemoguće je ne osjećati se dobrodošlim. Volio bih da više muškaraca prepoznaje važnost feminističkog pokreta, kao i svoju savezničku ulogu. Meni lično PitchWise pruža osjećaj sigurnosti jer smo tu svi isti,” objasnio je Sacmir Seferović.

Festival PitchWise oplemenjuje bh. društvenu scenu bogatstvom identiteta, različitostima, ali i izvanrednim načinom funkcionisanja, uz otvorenost i odgovorno ponašanje. Zaista je ovo događaj koji svjedoči da je ipak moguće kreirati svijet u kome će solidarnost biti princip, a uvažavanje stanje svijesti. Iako trinaesti po redu, ovogodišnji PitchWise bio je i te kako sretan!

Facebook
Twitter
LinkedIn