“Otpor sa margine” – U Sarajevu održana druga Povorka ponosa

U Sarajevu je održana druga Povorka ponosa pod sloganon “Otpor sa margine”. Ovo je treća godina za redom da LGBTI zajednica izlazi na ulice Sarajeva i zauzimanjem javnog prostora zahtjeva ravnopravnost lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interpolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

Cilj Povorke ponosa je borba protiv nasilja, diskriminacije, nepravde koje lezbejke, gejevi, transseksualne i queer osobe doživaljavaju u ovom društvu. Povorka ponosa je značajan događaj, koji ima ogromnu snagu i energiju da u ovom društvu mijenja stvari na bolje i to ne samo za LGBTIQ zajednicu, nego za širu grupu ljudi u cijeloj BiH.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a potom su prošetali ulicom Koševo, glavnom sarajevskom ulicom Maršala Tita, dok je krajnja tačka bila Trg BiH.

Na kraju Povorke ponosa ispred Parlamentarne Skupštine okupljenima su se ime organizatora obratili Amar Ćatović i Maida Zagorac koji su kroz svoje govore adresirali sve probleme i zahtjeve prema nadležim institucijama i društvu koji će u konačnici dovesti do toga da LGBTIQ žive slobodnije i autentičnije živote oslobođeni od nasilja, diskriminacije, govora mržnje i gdje su glasno poručili da ne pristaju na takve živote.

Facebook
Twitter
LinkedIn