Održano predavanje Nadežde Savjak o radu sa sekundarno traumatizovanim adolescentima

Program edukacije stručnjaka u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim ljudima nastavio je ciklus predavanja. Drugo u nizu takvo predavanje bilo je mr Nadežde Savjak, specijaliste kliničke psihologije i TA psihoterapeuta, „Sekundarna trauma i rad sa sekundarno traumatizovanim osobama“. Obzirom na epidemiološku situaciju, predavanje je održano 20.02.2021. godine putem Zoom aplikacije.

Podsjećanja radi, mr Savjak je koautor je priručnka o radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama u sklopu projekta “The War Child: Adressing Secondary Trauma in Prijedor“ a tiče se pitanja sekundarne traumatizacije i transgeneracijskog prenosa predrasuda, međukulturalne i međunacionalne netrpeljivosti na mlade koji u svom iskustvu nisu imali ratna dešavanja. Posjeduje bogato iskustvo u radu sa traumatizovanim i sekundarno traumatizovanim osobama, edukator u brojnim poslijeratnim seminarima. Autor je knjige „Iza tišine: adolesenti poslije smrti oca u ratu“.

Predavanje je imalo za cilj upoznavanje stručnjaka sa teorijskim postavkama traume, tugovanja i sekundarne traumatizacije. Kako Savjak navodi, sekundarna trauma je je proces u kome se traumatsko iskustvo jedne generacije prenosi na drugu ili čak treću generaciju. Djeca traumatizovanim osjećaju njihovu patnju, čak i kada se u porodici o tome ne govori. Prema njenim riječima, od velikog je značaja zaustaviti prenos traumatskog iskustva jer se na taj način zaustavlja i prenos neadekvatnog emocionalnog reagovanja, socijalne nekompetentnosti i nepovjerenja u druge ljude.

Prema iskazima učesnika, predavanje je bilo od velikog značaja za budući rad sa mladima kod kojih su prepoznati elementi sekundarne traumatizacije.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative @BHRI , koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije IOM Bosnia and Herzegovina

, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj

USAID Bosnia and Herzegovina

Facebook
Twitter
LinkedIn