Nagradni konkurs: “Zašto fašističke ideologije postaju popularne među mladim ljudima?”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba objavljuju nagradni konkurs “Zašto fašističke ideologije postaju popularne među mladim ljudima?”.

Fašizam je proizvod ranog XX. stoljeća, prvo u Italiji, potom Njemačkoj i drugim dijelovima Evrope i svijeta. U to vrijeme se ova ideološka i politička orijentacija javlja kao forma ekstremnog autoritarnog nacionalizma. Naciju se, hoću reći, htjelo ujediniti preko totalitarne države, avangardne partije i autoritarnog vođe kao ideje vodilje koja na okupu drži i državu i narod i avangardnu partiju.
Međutim, fašističke ideologije i pokreti još uvijek žive. U svijetu i našem regionu aktivni su brojni pokreti i grupe koje promovišu fašističku ideologiju i glorifikuju fašističke ličnosti. Nažalost, u sve većem broju mladi ljudi pristupaju ekstremističkim i radikalnim grupama koje djeluju na principima fašističkih ideologija.
Zašto fašističke ideologije jačaju u našem društvu, zašto su one sve više atraktivne mladim ljudima širom BiH i regiona? Da li društvo i država imaju mehanizme da se efikasno bore protiv opasnosti koju sa sobom donosi jačanje ekstremne desnice i nagla pojava ekstremističkih i radikalnih pokreta? Da li razumijemo šta su antifašističke vrijednosti i koje su opasnosti jačanja fašističkih ideologija? Koliko se o tome govori u javnom prostoru i obrazovnim institucijama?

 

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]. Najbolji rad ćemo nagraditi iznosom od 70 KM i objaviti na našem portalu, drugi najbolji rad ćemo također objaviti na našem portalu,.

Konkurs će biti otvoren do 8. maja, 2023. godine do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn