Nagradni konkurs “Kako opstaje kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba organizuju nagradni konkurs “Kako opstaje kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini“.

Teme kulture sjećanja, izgradnje i očuvanja mira, te pitanje tranzicijske pravde, su teme koje se desetljećima unazad od okončanja sukoba na prostorima bivše Jugoslavije interpretiraju na različite načine, u okviru različitih narativa i politika. Danas kada se na tlu Evrope i širom svijetavode različiti sukobi, važno je više nego ikada propitivati na koji način se govori o kulturi sjećanja u javnom prostoru, da li se ona i zašto zloupotrebljava i kakve posljedice to ostavlja na nove generacije i cjelokupno društvo.

Memorijalizacija, svjedoćenje i dokumentovanje su jako važni u procesu izgradnje održivog mira, međutim, desetljećima u nazad svjedoci  da se i žrtve i preživjeli i spomenici i mjesta stradanja nerijetko eksploatišu u svrhu različitih ideologija i politika, bez stvarnog propitivanja temelja na kojima su te uglavnom interesne ideologije postavljene.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Kakvo je stanje kulture sjećanja u našoj državi? Kakako se bavimo kulturom sjećanja, ko se njome bavi? Na koji način? Da li su žrtve i preživjeli u centeru memorijalizacije? Da li su vidljivije brojke ili lica? Da li nas narativi kulture sjećanja uče da ne dozvolimo da se zlo više ikaa ponovi ili nas razdvajaju? Postoji li zdrava kultura sjećanja u našeoj zemlji i našem regionu?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljuvani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 1. jula 2022. godine do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn