Nagradni konkurs: Da li su ljudska prava samo slovo na papiru?

Jedan od prvih članova deklaracije o ljudskim pravima glasi: Svakome pripadaju sva prava i slobode utvrđene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste kao što je rasa, boja kože, pol, jezik, vjeroispovijest, seksualno opredjeljenje, politično ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili drugi statusi. Takođe, ne smije se praviti nikakva razlika na osnovu političkog, pravnog ili međunarodnog statusa zemlje ili područja kom neka osoba pripada, bilo da je to područje nezavisno, pod starateljstvom ili mu je na neki drugi način ograničen suverenitet.

 Ključne vrijednosti ljudskih prava su:

-ljudsko dostojanstvo

-jednakost

-sloboda

-poštovanje

-nediskriminacija

-tolerancija

-pravda

-odgovornost

 Iako su ove vrijednosti univerzalne ili bi trebalo da budu, u Bosni i Hercegovini se građani i građanke svakodnevno susreću sa oduzimanjem dostojanstva i osnovnih ljudskih prava. Pravda je teško dostižna ili je nepostojeća, a osobe i institucije koje uskraćuju ta prava i diskriminišu ne budu kažnjene. Odgovornost u tome možemo pronaći u državnim vlastima, civilnom društvu, ali i u svakom pojedincu.

 Tema nagradnog konkursa je: Da li su ljudska prava samo slovo na papiru?

ŠTA TRAŽIMO?

-Britke i neustrašive kritike u vidu eseja ili bloga

-Tekstovi ne bi trebali biti duži od 1000 riječi

-Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC)

-U obzir dolaze samo ranije neobjavljena djela

-Radove slati u doc.formatu

-Poslati sliku u .jpg formatu veličine do 2 MB

 Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

 Na konkurs se mogu prijaviti sve građanke i građani Bosne i Hercegovine.

 Dva najbolja rada će biti nagrađena sa po 60,00 KM. Konkurs ostaje otvoren do 09. decembra  2020. godine, do 17:00 časova.

 Svoje tekstove šaljite na adresu: [email protected].

Facebook
Twitter
LinkedIn