Međunarodna konferencija 30 godina poslije – Sarajevo: Neophodan mir i stabilnost

Mi preko mladih iz cijele BiH koje edukujemo i dajemo im treninge, ujedno dajemo im priliku da izraze svoje mišljenje i pišu o različitim temama. Tako je i sa magazinom „Mir“, mi smo dali priliku mladima da kreiraju svoje stranice istorije“, kazala je Tatjana Milovanović, programska direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, na međunarodnoj konferenciji 30 godina poslije – Sarajevo, na kojoj je predstavljen Magazin “Mir”. Milovanović je također istaknula je da je ovaj magazin put ka novoj priči o radu Centra, odnosno kreiranja Muzeja mira, koji će uskoro biti uspostavljen.

Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva i nekoliko mladih dopisnika Balkan Diskursa, multimedijalne platforme Centra za postkonfliktna istraživanja poslali su poruku s prompcije ovog magazina, da su na prvom mjestu ovoj državi neophodni mir i stabilnost.

Predstavljajući magazin „Mir“ Centra za postkonfliktna istraživanja, u kojem su 33 mladih autora i autorica iz cijele BiH pisali o različitim temama, uključujući i suočavanje sa prošlošću, Karić se zahvalila što je „ovako uspješan projekat dao doprinos obilježavanju 30 godišnjice od početka opsade Sarajeva“, istaknuvši da Grad Sarajevo mlade stavlja na prvo mjesto.

Sama naslovnica ovog magazina uljeva raspoloženje, ali pored raspoloženja kada pročitamo mir i vidimo bijelog goluba sa grančicom masline nekako smo sigurni da naši mladi ljudi znaju za šta se trebaju boriti. Znaju da su mir i stabilnost na prvom mjestu, a da mi svojim kapacitetima, znanjem i energijom, možemo postići sve ostalo bez ikakvih problema“, kazala je Karić. Delegacija Evropske unije u BiH pruža podršku lokalnim graditeljima mira u različitim mjestima u BiH, a Sattler je kazao da ga posebno čini sretnim što je podržao magazin „Mir“.

Kristina Gadže, dopisnica iz Mostara je istaknula da je preko Balkan Diskursa i Centra za postkonfliktna istraživanja upoznala glavni grad Bosne i Hercegovine, blisku povjest, odnosno „osjećaj pripadnosti BiH“, ali i nastavila svoje profesionalno usavršavanje.
Alem Bajramović iz Goražda je kazao da se ne sjeća ni početka opsade ni rata u BiH, ali ono što je naučio je da se „zlo ne smije ponoviti“, odnosno da želja za životom i slobodom mora prevagnuti.

Magazin „Mir“ je objavljen na engleskom i b/h/s jezicima, a biće dostupan širom Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
LinkedIn