Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva organizuje u četvrtak, 29. decembar 2016. godine u 19 sati u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama (Privredni grad KJP, Centar Skenderija), izložbu i promociju zbornika “Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava”.

Zbornik je nastao nakon više godina rada aktivista Udruženja Crvena na stvaranju online arhiva antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije.

“Dio je to napora da se doprinese kolektivnom znanju o djelovanju Antifašističkog fronta žena, ali i potraga za onom stranom historije koja je uvijek bila na marginama. Unatoč masovnosti koja je bila važan cilj, te kasnije odlika Antifašističkog fronta žena (riječ je o najbrojnijem pokretu žena na našim prostorima i šire), AFŽ ostaje historijskom nepoznanicom. Online arhiv i Zbornik koji je iz njega nastao mogu poslužiti kao historijske lekcije ili čitavi udžbenici, uz pomoću kojih, s onu stranu patrijarhata i revizionističkih ideja totalitarizma, pokušavamo misliti vlastitu historiju, bez da je monumentaliziramo”, stoji u pozivu na izložbu i promociju.

Zbornik sadrži autorske tekstove, a izložba se sastoji od radova pet bosanskohercegovačkih vizualnih umjetnica, koje su koristile različitim crtačkim tehnikama da bi producirale nove radove i oformile tako grupnu izložbu.

Autorice i autor tekstova su: Ajla Demiragić, Chiara Bonfiglioli, Danijela Majstorović, Tijana Okić i Boriša Mraović, dok ilustracije i umjetničke radove potpisuju: Adela Jušić, Aleksandra Nina Knežević, Kasja Jerlagić, Nardina Zubanović i Sunita Fišić.

Na izložbi će po prvi put biti prikazan i video “Drugarica je bila ovdje” sarajevskog umjetnika Maka Hubjera, koji se u recentnom periodu bavi spomenicima socijalističke Jugoslavije i njihovim “arhiviranjem” u prostore izvan političkog.

Facebook
Twitter
LinkedIn