Dominikanske leptirice

U svijetu se 25. novembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama čime se podsjeća da nasilje nad ženama predstavlja jedan od najvećih problema u svijetu, a i glavni je uzrok nejednakosti između muškaraca i žena. Nasilje nad ženama i danas je veoma prisutno širom svijeta čemu je uzrok istorijski dizbalansirana podjela resursa i moći, odnosno tokom čitave istorije žene su uglavnom bile te koje su bile u ulozi slabijeg i potčinjenog pola.

Ni danas nije situacija sjajna, ali svakako jeste mnogo bolja, kako u sferi privatnog tako i javnog, ali sve dok je i dalje prisutno nasilje, biće velika prepreka miru i napretku. Na našem podneblju često se događalo da žene ćute o slučajevima nasilja jer bi bile u naizgled bezizlaznim situacijama i izložene stalnim prijetnjama, od oduzimanja djece do uopšte egzistencije.

I UN naglašava da sve dok žene budu izložene različitim oblicima nasilja, kako u sferi privatnog (npr. nasilje u porodici ) i javnog (npr. mobing ), a države ne budu preduzimale ozbiljne mjere zaštite žena od nasilja, neće se moći govoriti o ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama svih onako kako je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava još od 1981. godine u znak sjećanja na tri sestre Mirabal (‘Leptirice’ – naziv potiče od imena osnivačice pokreta u ilegali Minerve) iz Dominikanske Republike koje su na ovaj dan 1960. godine brutalno ubijene od strane režima Rafaela Trujilla (1930-1961) zbog svog političkog i opozicionog aktivizma.

Svaki put kada gledam istoimeni film, oduševim se tolikom količinom hrabrosti i odlučnosti u borbi za ideale i za prevladavanje jako teške situacije u kojoj su se nalazile žene u tom periodu kada uopšte nisu imale pravo glasa, a o drugim pravima da ne pričamo. Sama osnivačica pokreta ‘Leptirice’ Minerva je bila prvo žrtva seksualnog uznemiravanja navedenog diktatora pa s obzirom na to da je bila obrazovana kao i njene druge dvije sestre koje su je slijedile, od toga je počela njena borba jer je diktator zbog njenog odbijanja na svim poljima nastojao da je ponizi, naročito da joj onemogući zaposlenje u struci. Sestre su formirale grupu Pokret četrnaestog juna koji se svim sredstvima suprotstavljao diktatorskom režimu Trujilla. Bez obzira na jako dobru organizaciju sestara Mirabal i njihovih muževa kao i mnogobrojnih pristalica, bivaju uhvaćene i ubijene, prvo izmasakrirane zatim bačene u autu sa litice da izgleda kao nesreća.

Ubistvo sestara Mirabal je ostavilo veliki trag u svakom slučaju jer je diktator ubrzo nakon njihove smrti ubijen, a one su proglašene nacionalnim mučenicama i njihove stvari se nalaze u Nacionalnom istorijskom muzeju Dominikane kao podsjetnik na borbu žena do smrti za svoja prava.

25. novembar takođe označava i početak kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja koja obuhvata veoma važne datume :

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama,

  1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a,

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima,

10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

U ime hrabrih žena dominikansko – američki pisac Julia Alvarez 1994. godine objavila je roman ‘U vrijeme leptirica’ koji je ekranizovan 2001. godine sa predivnom Salmom Hajek u glavnoj ulozi koja me svaki put oduševi. Svim ženama toplo preporučujem da pogledaju film ili pročitaju roman, a pripadnicima ‘jačeg’ pola želim više razumijevanja, saosjećanja, podrške u narednim godinama da upute svim ženama jer one to itekako zaslužuju.

Facebook
Twitter
LinkedIn