Da li živimo mir u Bosni i Hercegovini?

Povodom Međunarodnog dana mira, pozivamo vas da se prijavite na nagradni konkurs portala “Zamisli.ba“ na temu “Da li živimo mir u Bosni i Hercegovini?”.

Međunarodni dan mira utemeljen je na općoj skupštini Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Međutim, svjedočimo svakodnevnim, razornim, višedecenisjkim sukobima širom svijeta. Bosna i Hercegovina je društvo u tranziciji koje je također prošlo dug konfliktni period, čije su posljedice vidljive i skoro tri decenije nakon rata. Politički lideri gotovo svakodnevno koriste ratnohuškaćke retorike, s cilje dublje podjele društva, dok s druge strane, većina građana i građanki BiH žive na granici ili ispod granice siromaštva. Sistemi zdravstvene i socijalne zaštite ne pružaju blagovremene i kvalitetne usluge, građanima i građankama često su uskraćena osnovna zakonom zagarantovana prava. Obrazovni sistem je nefunkcionalan, a trend odliva mozgova se čini nezaustavljivim. Mnoge manjinske zajednice u našem društvu uskraćena su za osnovna ljudska prava iako se država BiH međunarodnim sporazumima i konvencijama obavezala da će ista osigurati. S druge strane, političke elite izgradile su sistem bogaćenja na temeljima korupcije i nepotizma.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi? Šta je za vas mir? Da li građani i građanke BiH žive u stvarnom miru i stabilnosti? Šta je sve bosanskohercegovačkom društvu potrebno da bi osiguralo i zadržalo stabilnost i mir? Kako na vas utječu dominante retorike kreirane od političkih elita koje imaju za cilj nametnuti strah od novog sukoba i unijeti nemir i nestabilnos u naše društvo?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne bi trebali biti duži od 2000 riječi. Uz tekst nam pošaljite prigodnu autorsku fotografiju uz tekst u .jpg formatu veličine do 2 MB.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 1. oktobra 2021. do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn