Bh. povorka ponosa: Nikada nećemo odustati od borbe za bolji život

Već sedamnaest godina se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) kako bi se skrenula pažnja na stigmatizaciju, nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe, te osobe svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i spolnih karakteristika koje se ne uklapaju u društveno nametnute norme.

U Bosni i Hercegovini, gdje se svakodnevno borimo sa različitim problemima, LGBTIQ osobe bivaju sve više skrajnute na marginu. Od vlasti u tehničkim mandatima nesposobnih da vode ovu državu i rješavaju probleme sa kojima se suočavamo kao građani i građanke, političara_ki koji koriste sveprisutne probleme za populističke poteze i ostvarivanje sopstvenih ciljeva, preko javnog zdravstva koje je do krajnosti uništeno i ispolitizirano, ljudi u pokretu kojima se ne pristupa sistemski i humano, pa sve do pandemije i psihičkih posljedica koji tinjaju u svima nama. Svi ovi problemi su duboko prisutni i kod LGBTIQ osoba i svakodnevno utječu na sve sfere našeg života.

Pandemija je ostavila i još uvijek ostavlja ozbiljne posljedice na cijelo društvo, pa tako i na LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini. U mnoštvu problema koji su došli sa ovom pandemijom, oni problemi koje su LGBTIQ osobe imale prije pandemije su samo dodatno pojačani, a životi LGBTIQ osoba su još više skrajnuti na marginu.

Postojanje homo/bi/trans/interfobije nije prestalo stvarati kočnice u svakodnevnom životu  LGBTIQ osoba. I dalje se borimo sa različitim oblicima nasilja kojima smo izložene_i. Nasilje i nerazumijevanje koje proživaljavaju LGBTIQ osobe u porodici, na ulici, u online sferi, na radnom mjestu, u školi su dodatno pogoršani kroz pandemiju. Neke LGBTIQ osobe su bile primorane boraviti u domovima sa svojim nasilnicima_ama bez ikakvog prava na slobodu i siguran prostor.  Autovanje je veliki izazov i veliki broj LGBTIQ osoba se odlučuje skrivati svoju autentičnost, kako bi se zaštitili_e od nasilja. Pritisci, prijetnje i uslovljavanje sa kojima se suočavamo na radnim mjestima predstavljaju ozbiljan problem u funckionisanju na radnom mjestu. Problem nedostatka sigurnog prostora je i dalje veoma izražen. Pandemija nam je svima oduzela slobodu, policijski sat nam je ograničio kretanje, a LGBTIQ osobe su izgubile i ono malo sigurnog i slobodnog prostora kojeg su su imale. Rijetki su LGBTIQ događaji van online sfere i to ozbiljno utječe na socijalizaciju, povezivanje, međusobno jačanje i međusobnu podršku. Nejednak pristup slobodi javnog okupljanja ostaje izazov s kojim ćemo se morati nastaviti jasno i glasno boriti.

Ispred nas je dug put u ponovnom radu na socijalizaciji, povećanju vidljivosti, jačanju, otvaranju sigurnih prostora, autovanju i borbi protiv nasilja i homo/bi/trans/interfobije kojom smo izložene_i.

Ovogodišnja svjetska tema IDAHOBIT-a jeste Ustrajmo, Podržimo, Zacijelimo: ZAJEDNO!

I to je ono što i mi šaljemo kao poruku našoj zajednici. Nije jednostavno, često smo svi i sve preplavljeni_e stresom, strahom i raznim problemima, ali ćemo ustrajati, bit ćemo podrška i zajedno ćemo raditi na zacjeljivanju. Nikada nećemo odustati od borbe za bolji život svih nas. Za ravnopravan status u društvu, oslobođen od predrasuda, stereotipa, diskriminacije i straha od nasilja.

Facebook
Twitter
LinkedIn