Svijest o bavljenju pitanjem sekundarne traumatizacije mladih uspješno se širi među stručnom javnosti

Pitanje povratka traumatozovanih, koji pokušavaju da se reintegrišu u poslijeratno društvo, teško je svuda u svijetu, čak i u zemljama koje su “dobile” svoje ratove. Po pravilu svako društvo je zauzeto vlastitom rekonstrukcijom. Bolne teme se ne otvaraju, ali one i dalje traju i posebno narušavaju kvalitet života potomaka koji gorak ukus ratnih dešavanja nose kroz svoje nasleđe.”

Važnost ove teme prepoznato je od članova tima UG “Psiholuminis” koji  uspješno nastavljaju program edukacije za stručnjake pomažućih djelatnosti javnog i nevladinog sektora sa područja cijele BIH. Svijest o bavljenju pitanjem  sekundarne traumatizacije mladih uspješno se širi među stručnom javnosti.

Nakon prve etape programa i četiri predavanja kao uvod u teorijske postavke i terapijske metode rada sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama, uslijedila je  obuka vezana za metodološki okvir i primjenu testovnog materijala koji je korišten u prvom dijelu projekta, a predstavljen je kroz priručnik.

Svi učesnici programa bili su podijeljeni u tri grupe koje su nezavisno jedna od druge prošla obuku za primjenu baterije testova predloženih priručnikom.

Predavač u ovoj etapi programa je Nemanja Runić, diplomirani psiholog i saradnik za metodološku i statističku podršku programa.

Učesnici obuke su upoznati sa teorijskim osnovama statističkog dijela programa, a zatim su kroz praktične primjere i vježbu obučeni za primjenu, analizu i evaluaciju istog. Cilj ovog dijela edukacije je upoznati stručnjake o načinu izbora podobnih kandidata, selekcionim kriterijumima za učešće mladih u programu te dalje primjena mjernih instrumenata koji će pratiti promjene po pitanju sekundarne traumatizacije.

Prema riječima učesnika, ova obuka je veoma značajna u njihovom daljem radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama, jer im pomaže da kroz objektivnu procjenu vide koji je stepen sekundarne traumatizacije te na koji način je prikladno da se sa tim mladim osobama dalje radi.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn