Saopštenje Ženske mreže BiH

Povodom sastanka Ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahainom, Ženska mreža BiH objavila je saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

U jeku globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i Kolegij Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine danas će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahainom.

Ženska mreža BiH želi da podsjeti javnost da Bosna i Hercegovina, tokom nedavnog glasanja na sjednici Trećeg odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran. Tom prilikom smo sa žaljenjem primijetile da zvaničnici Bosne i Hercegovine ne mare za ranije potpisane konvencije i rezolucije UN-a koje štite prava žena ne samo u Bosni i Hercegovini, već u i međunarodnim arenama.

Sramotno je da proklamujete opredjeljenost ka zaštiti ljudskih prava, a pri tome ne ustajete da bi podržali 51% građana svoje domovine – žena, niti osluškujete poruke solidarnosti koje smo podijelile sa ženama Irana nakon smrti Mahse Amini!

Posjeta iranskog visokog zvaničnika, na poziv bh. ministrice Bisere Turković, u ovom trenutku predstavlja šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH, ali i građanima i građankama koji/e čvrsto stoje uz zahtjeve iranskih žena za slobodu.

Bosanskohercegovačke žene svjesne su trnovitog puta kroz koje prolaze žene Irana, ulazeći u direktnu konfrontaciju s režimom koji ne poštuje osnovna ljudska prava.

Najoštrije osuđujemo ukazivanje dobrodošlice iranskom ministru, te slanje signala da je zvaničnik države koja u ovom trenutku grubo krši ljudska prava uopće dobro došao u našu zemlju.

Nadamo se da nećete zaboraviti ko vas plaća, i da ćete danas, po prijemu iranskog zvaničnika, fokus svojih poruka usmjeriti na nasilje nad ženama i ženska prava.

Ženska mreža BiH ovim povodom iskazuje svu svoju podršku građankama i građanima Irana u njihovim zahtjevima za poštovanje ženskih i svih drugih prava!

 

#MahsaAmini #16danaktivizma #STOPnasiljunadženama

Facebook
Twitter
LinkedIn