31. maja obilježavamo Dan bijelih traka

Dan bijelih traka u Prijedoru i ove godine ćemo obilježiti mirnom šetnjom glavnom ulicom sa bijelom trakom oko ruke. Naše zalaganje za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje napokon je dalo rezultat. Predstavnici lokalne vlasti su prihvatili zahtjev roditelja ubijene djece i na redu je odabir lokacije i idejnog rješenja za budući spomenik. To je početak ostvarenja jednog od prvih ciljeva kojeg je pred sebe postavila građanska Inicijativa jer me se tiče, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su joj se priključili.

Okupljanje učesnika šetnje planirano je u nedjelju 31.maja 2020.godine u 12:00 h na početku pješačke zone u glavnoj prijedorskoj ulici. Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa COVID19 pridržavaćemo se mjera razmaka među učesnicima. Ukupan broj ljudi u povorci neće moći preći broj od 50 i prioritet će imati članovi porodica ubijene djece. Učesnici skupa bi trebalo na lijevu ruku da stave trake a nije dozvoljeno isticanje drugih simbola, zastava i transparenata koji nisu prethodno dogovoreni sa organizatorima. Obaveza je da svi učesnici nose maske.

Cvijeće sa imenima 102 djece položićemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Ta lokacija je jedna od sedam predloženih za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Podršku roditeljima ubijene djece i organizaciju ovogodišnjeg Dana bijelih traka inicijativa Jer me se tiče provodi u saradnji sa Centrom za mlade Kvart i Fondacijom za izgradnju kulture sjećanje iz Prijedora te Oštrom nulom iz Banja Luke.

Građani i građanke Sarajeva okupljeni u inicijativu Jer me se tiče najavili su obilježavanje Dana bijelih traka i u glavnom gradu. Na Ajfelovom mostu na Skenderiji biće postavljen privremeni memorijal sa imenima ubijene djece Prijedora. Okupljanje je u isto vrijeme, u 12:00 h.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Taj dan možete obilježiti tako što ćete na ruci nositi bijelu traku a na prozor ili balkon postavi bijelo platno. Unaprijed se ograđujemo od onih koji simbol bijelih traka upotrijebe za promociju političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanje mržnje.

 

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!

Inicijativa Jer me se tiče

 

Facebook
Twitter
LinkedIn