O majčinstvu – Briga o sebi unapređuje roditeljstvo jer srećna majka odgaja srećno dijete

Zorica Railić-Perić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut kao majka dvoje djece govori o majčinstvu, izazovima i zamkama koje ono nosi.  Prije neki dan sam pročitala izjavu Katy Perry “Popularna zabluda: biti mama nije posao sa punim radnim vremenom“, koja me je navela na razmišljanje.

Mnoge majke će posvjedočiti da im je majčinstvo donijelo najdivnija i najčistija osjećanja. Međutim, taj divni osjećaj ne treba da minimizira sva ostala osjećanja i potrebe koje je jedna majka/žena imala i prije rođenja djeteta. Mi smo svi društvena bića satkana od različitih potreba i uloga. Na životnoj pozornici mi smo i emotivni partneri, radna bića, nečiji prijatelji i nečiji rođaci. Imamo potrebu da rastemo i napredujemo. Društveno nam je nametnuto da je majčinstvo najvažnija uloga i da su žene jedine sposobne da vode računa o djeci čime se i uloga oca stavlja u drugi plan. Takva ideja stvara kod žene osjećaj krivice ako želi da se kroz život posveti sebi, svojoj karijeri i svojim potrebama. Ostavlja joj malo vremena koje će utrošiti da radi stvari koje ne uključuju vaspitanje i odgoj djeteta.

Žrtvovanje nije zdravo majčinstvo, ali briga o sebi jeste. Briga o sebi ima dvostruke benefite. Čuvate vlastiti identitet i njegujete svoje mentalno zdravlje, a sa druge strane svojoj djeci dajete pozitivan model ponašanja. Briga o sebi unapređuje roditeljstvo jer srećna majka odgaja srećno dijete. Ako kroz vlastiti primjer djecu naučite da je potrebno voditi zdrav i sveispunjen život znajte da ste svoje roditeljsve dužnosti ispunili.

Dakako da je svaka faza životnog ciklusa izazov za roditeljstvo. U najranijoj fazi potrebe djeteta su primarne i sasvim je očekivano i poželjno da je roditeljsko ponašanje usmjereno na djecu. Problem nastaje onog momenta kada roditelji, najčešće majka ne uvidjaju da je prevelika angažovanost štetna kako za dijete tako i za nju samu. Dijete će gubiti na samostalnosti i razvijanju vlastitih kompetencija a majka na svim ostalim životnim poljima. Nerijetka je pojava da se bračni partneri razilaze nakon djetetovog osamostavljivanja. Prevelika upućenost na djecu narušava i partnerski odnos.

Poenta roditeljstva je othraniti i pustiti a kada djeca odu postarajte se prije toga da vaše gnijezdo ne ostane prazno. Neka ono i pored djece bude ispunjeno i drugim ljubavima, željama i dostignućima.

 

Zorica Railić-Perić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut Psihološkog savjetovališta „Psiholuminis“

Facebook
Twitter
LinkedIn