(Ne)postojeći i (ne)vidljivi pješački prelazi

Na području grada Prijedora sigurno postoji nekoliko stotina pješačkih prelaza. Uglavnom se nalaze na raskrsnicama, bilo većim ili manjim, ali i u blizini pojedinih institucija i škola. Na nekim mjestima zebre su česte, pa ih ima po nekoliko na kratkom rastojanju, dok se na drugim lokacijama ne mogu vidjeti ni u tragovima.

Na dijelu magistralnog puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad, od table za ulaz do table za izlaz iz Prijedora (više od 5 km udaljenosti), nalazi se čak jedan pješački prelaz. Treba reći da se sa sjeveroistočne (gornje) strane magistrale nalaze Čirkin Polje, Svale, Urije, Gašića naselje, Puharska, dok su na jugozapadnoj (donjoj) starni Orlovača, Centar, Pećani, Raškovac. Sa obje strane ceste nalaze se stambeni i poslovni objekti, tržni centri, ambulante, benzinske pumpe, trgovine. Na jednom strani se živi, na drugoj ide u školu, na posao, u kupovinu, kod doktora. Prijedorčani prelaze kolovoz kako znaju i umiju, ali ne na obilježenom mjestu. Razumijem da na magistralnom putu nije jednostavno postaviti zebru, napraviti pasarelu ili izgraditi podzemni prolaz, ali da postoji samo jedan pješački prelaz, ne razumijem nikako.

I taj jedan jedini postojeći kod Banjolučke petlje je apsurdan sam po sebi. Dok sa Urija on ide sa trotoara, na drugoj strani vodi u zabranu. Naime, zebra vodi na prugu odnosno prema Željezničkoj stanici Prijedor. Ne bi to ni predstavljalo neki problem da postoji pasarela ili siguran prelaz preko šina. Ali nema ga. Svi oni koji na tom mjestu idu prema gradu, rade to na sopstvenu odgovornost jer se na ogradi do koje vodi zebra nalazi obavještenje da je zabranjen prelaz preko pruge. Svrha pješačkog prelaza bi trebala biti da omogući pješacima siguran prelaz sa jedne na drugu stranu kolovoza. Čemu onda služi ovaj pješački prelaz ako ljude koji ga koriste vodi u zabranu?

Izgradnjom novog nadvožnjaka između Pećana i Puharske očekivalo se da će mještani iz ovih naselja koristiti trotoar koji se na njemu nalazi za prelaz na drugu stranu. Ali slaba vajda, jer se i dalje prelazi magistrala na mjestu gdje ne postoji zebra. Prema riječima Aleksandra Jeftića, šefa Odsjeka za saobraćaj i parkinge u Gradskoj upravi Prijedor, nadležnost za magistralne puteve, samim time i za pješačke prelaze, nalazi se u rukama preduzeća Putevi Republike Srpske.

„Svjesni smo određenih problema i nedostataka. Sa naše strane bilo je određenih inicijativa prema Putevima RS, poput projekta izmjene regulacije saobraćaja na dijelu koji prolazi kroz gradsku zonu. Konkretno, dali smo prijedlog da se kod Vilaka postave semafori i napravi klasična raskrsnica, ali smo ostali bez odgovora“, kaže Jeftić za zamisli.ba. Dodaje da ni predstavnici Savjeta mjesnih zajednica koje se nalaze na tom području nisu upućivali nikakve zvanične zahtjeve za rješavanjem problema nepostojanja pješačkih prelaza.

„Postoji regulacioni plan u kome je zona magistralnog puta kroz naselje Svale. Postoje ideje za izgradnju pasarele ili podzemnog prolaza na tom dijelu, kao i kod željezničke stanice. Međutim, sve to zavisi od novca, te od Puteva RS“, ističe Jeftić.

Osim (ne)postojećih pješačkih prelaza, problem su i oni (ne)vidljivi. Više je lokacija u gradu na kojima se nalaze zebre koje su jedva vidljive, čak i one koje su ofarbane nedavno. Krajem prošle i početkom ove godine rađena je rekonstrukcija ulice Nikole Pašića u centru Prijedora. Urađen je novi asfalt, trotorari su popločani, postavljeni su novi ivičnjaci. U prvim danima 2018. godine urađena je horizontalna signalizacija, ocrtane su nove zebre. Međutim, nepun mjesec dana kasnije njihova vidljivost je upitna. Ako se uzme u obzir da je u ovoj ulici velika frekvencija pješaka, naročito mladih, jer se u blizini nalazi šest srednjih škola i sportska dvorana, može se reći da uslovi za njihov prelazak preko ceste nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu.

„Preduzeće Prijedorputevi, koje je radilo rekonstrukciju ulice Nikole Pašića, bilo je dužno da izvrši i radove vezane za signalizaciju na kolovozu. Pretpostavljam da nisu pogodili pravi omjer boje i razređivača kako bi zebre bile vidljive duži period, bez obzira na vremenske uslove. Pošto još uvijek nije izvršen prijem radova, oni će morati riješiti sve nedostatke koji su u međuvremenu uočeni a vidljivost pješačkih prelaza je jedan od njih“, rekao je Jeftić.

Pored (ne)postojećih i (ne)vidljivih zebri, postoji i nekoliko specifičnih slučajeva koji izazivaju veliku nedoumicu kod Prijedorčana. Radi se o pješačkim prelazima kod gradskog stadiona i kod kružnog toka (zgrada Jugobanke) prema katoličkoj crkvi.

Kod stadiona je dugo vremena postojao prelaz koji je zbog svoje dužine (preko 50 metara) predstavljao svojevrstan problem i pješacima i vozačima. Prije nekoliko godina on je ukinut, a pješaci se nešto daljim putem usmjeravaju na onaj kod Centra za socijalni rad. Međutim, da li zbog navike ili kraćeg puta ka centru, mnogi ga i danas koriste, iako su zebre odavno izblijedile i skoro da se ne vide nikako. To vrlo često izaziva burne i bučne reakcije vozača koji koriste raskrsnicu kod stadiona.

Isti, a opet drugačiji problem uočljiv je kod kružnog toka kod bivše Jugobanke na izlazu u Vidovdansku ulicu. Prvobitni pješački prelaz napravljen je na samom izlazu iz kružnog toka što se vremenom pokazalo kao problem, jer je dolazilo do zagušenja saobraćaja na tom mjestu i uticalo na sigurnost učesnika u saobraćaju. Zebra je pomjerena desetak metara dalje prema katoličkoj crkvi, ali navike Prijedorčana uglavnom je teško promijeniti. Iako je stari prelaz bio prekrižen, iako boja nije obnavljana, mnogi ga i dalje koriste. Nije rijedak slučaj i da majke sa djecom u kolicima koriste stari prelaz jer na njemu su ivičnjaci spušteni, dok na novom nisu. I na ovom mjestu česte su prepirke vozača i pješaka o tome da li prelaz postoji ili ne. Po svemu sudeći, ništa se neće promijeniti dok se ne desi da neko bude udaren na nepostojećoj zebri.

„Odsjek za saobraćaj i parkinge je učinio sve što je u našoj moći. Oba prelaza koji više ne postoje odnosno koji su izmješteni, ne farbaju se godinama. Ne postoji način da obrišemo boju koja se vidi osim da stružemo asfalt, što bi dovelo do novih radova“, istakao je Jeftić.

Nadamo se da će što prije doći do svojevrsne regulacije saobraćaja na dijelu magistralnog puta koji prolazi kroz Prijedor. Možda će naš grad dobiti pasarelu, podzemni prolaz ili nekoliko pješačkih prelaza više. Možda će pješaci imati više saobraćajne kulture, pa koristiti zebre, a možda će i oni koji su za to nadležni pogoditi omjer boje i razređivača, pa će i pješački prelazi biti vidljiviji.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn