Sportu više novca i više reda

Sjednica Skupštine Grada Prijedora održana 28.12.2022., foto: zamisli.ba

U budžetu grada Prijedora za 2023. stavka dotacije za sportske klubove i organizacije uvećana je za 50.000 KM u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 450.000 KM, a dodatnih 200.000 KM biće izdvojeno za nabavku opreme sportskim klubovima.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da uz povećanje budžeta i monitoring mora biti ozbiljniji i da se ne može uzeti zdravo za gotovo što neko napiše, a da se informacija ne provjeri.

„Ova prkasa do sada nije pouzdana i ja je ne podržavam. Ima dosta propusta čije rješavanje traži vremena i mislim da će ovo dijeljenje odjeljenja dati rezultate“, rekao je Javor novinarima u Prijedoru na pauzi skupštinskog zasjedanja, 28. decembra, na kojem je donesena odluka o ukidanju dosadašnjeg Odjeljenja za društvene djelatnosti i osnivanju dva nova, od kojih je jedno nadležno i za sport.

On je najavio da će od svih sportskih kolektiva grad tražiti podatke o članovima, a zauzvrat im pokloniti opremu.

„To je korektno, ja mislim. To će biti trenerke, da svi budemo jednoobrazni, sa grad Prijedor oznakom, a svako sebi može doštampati logo, etiketu, grb, naziv… Imaćemo bazu podataka sportista, a insistiraćemo i na registraciji u sportskim savezima“, dodao je Javor.

Odbornici su na toj sjednici usvojili i informaciju o radu sportskih klubova u 2021. godini i utrošku novca dobijenog iz budžeta grada po kojem je 47 kolektiva podržano s 396.000 KM, i to 17 fudbalskih klubova, 11 klubova borilačkih sportova, po tri odbojkaška, košarkaška i kluba ekstremnih sportova, po dva rukometna i kluglaška kluba, te po jedan kolektiv u stonom tenisu, atletici, tenisu, vazduhoplovstvu, biciklizmu i šahu. Oni ukupno imaju, kako su naveli, 3.627 članova od kojih 2.149 registrovanih takmičara.

Samostalni odbornik Mladen Kulundžija, koji je i član komisije za monitoring sportskih kolektiva, rekao je da je svima zajedničko da nemaju dovoljno novca, a da im se troškovi stalno povećavaju.

„S druge strane, ako sam dobro informisan, sportski radnici nisu učestvovali u javnoj raspravi o budžetu grada, a to nije dobro. Treba da se uključe direktno“, naveo je Kulundžija.

On je dodao da sportski objekti i tereni treba da budu u nadležnosti grada koji im je i vlasnik, te da nadležno odjeljenje uspostavi pravila korištenja i određivanje termina.

Samostalni odbornik Zlatko Ritan rekao je da je pohvalno što su uvedene stipendije talentovanim mladim sportistima, da nije dobro što se kategorizacija sportova u Prijedoru razlikuje od zvanične kategorizacije Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, da informaciji nedostaju podaci o ostvarenim rezultatima sportskih kolektiva i da je treba ozbiljno diskutovati zašto već duže vrijeme u okviru manifestacije Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske nema sportista iz Prijedora.

„Ako se budemo vodili sistemom `svakom po malo`, nećemo napraviti ništa. Zato je moja preporuka Odjeljenju da se izvještajno bavimo rezultatima, da ih skupština grada dobija u vidu informacije, da primoramo naše klubove da dostavljaju rezultate sa svakog takmičenja, da se službenik za sport putem zvaničnih sportskih portala interesuje o rezultatima naših sportista i da utvrdi vjerodostojnost i istinitost rezultata koje mu dostavljaju klubovi“, predložio je Ritan.

On je istakao da je potrebno privesti kraju radove na izgradnji dvorane Urije, dvorane Omarska, stadiona „Trgoprodaje“, ne samo zbog trenažnog procesa, već i zbog takmičenjima.

„Sportska dvorana `Mladost` ne ispunjava uslove u pogledu standarda, koje definišu nadležni savezi i međunarodne sportske organizacije, za organizaciju određenih sportskih događaja“, dodao je Ritan.

Samostalni odbornik Goran Predojević rekao je da se grad mora odrediti prema dvorani na Urijama čija gradnja je počela 2012. godine, ocijenio da bez savremene sportske infrastrukture nema ni dobrih rezultata i zatražio da se iz izvještaja izbrišu podaci o Kuglaškom klubu „Prijedor“ budući da su, kako je ustvrdio, netačni.

„Sve što je napisano je neistina, da se blago izrazim“, rekao je Predojević i podsjetio da su i Kuglaški klub „Rudar“, koji je u međuvremenu ušao u Premijer ligu, i Kuglaški klub „Prijedor“ dobili po 3.000 KM za tu godinu, iako taj drugi klub, prema njegovim riječima, postoji na papiru i nikada se u kuglani nije pojavio niti u Kuglaškom savezu Republike Srpske ima ijednog registorvanog člana.

On je dodao da je svjestan da je informacija sačinjena na bazi onoga šta su klubovi dostavili i da predlagač nije mijenjao sadržaj.

„Ja sam dokumentovao da ono što je ovaj klub poslao nije tačno. On je obmanuo i komisiju i načelnika nadležnog odjeljenja i gradonačelnika i javnost. Ja nisam rekao da su komisija ili odjeljenje pogrešno napisali informaciju nego da su odgovorni iz tog kluba dostavili gradu neistinu“, istakao je Predojević.

U informaciji je navedeno da se Kuglaški klub „Prijedor“ u 2021. godini nije takmičio zbog nemogućnosti obavljanja trenažnih procesa u prostorijama kuglane na Urijama, da su „određene treninge“ imali su Sportskoj dvorani „Mladost“, da zbog nemogućnosti treniranja u adekvatnim uslovima nisu odlazili ni na turnire u kuglanju i da imaju 50 članova.

Odbornik SNSD-a Aleksandar Milješić predložio je da se o stanju u sportu održi posebna ili tematska sjednica.

Na narednoj sjednici Skupštine grada Prijedora, 30. januara, trebalo bi da bude imenovan načelnik novoosnovanog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn