Biće SWAG-a!

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije (od 2015.) i transfobije (IDAHOT) se obilježava 17. maja svake godine.

I ove godine smo obilježile i obilježili IDAHOT onako kako želimo, a to je kroz kulturu, edukaciju, druženje i, naravno, zabavu.

Centar za mlade KVART iz Prijedora je uz saradnju sa Banjalučkim socijalnim centrom i UNSA Geto organizovao trodnevni program povodom ovogodišnjeg IDAHOT-a. Program je bio šarenolik kao i zajednica koja se okupila u Banjalučkom socijalnom centru i kasnije u Društveno kulturnom centru Incel. Slogan ovogodišnjeg IDAHOT-a je bio ”Biće SWAG-a” igrajući se popularnom kulturom i na našem jeziku obećavajući raznolikost u svakom smislu. Istina je da IDAHOT i pored velikih obećanja nije razočarao.

Program je koncipiran tako da je dao prostora druženju, razmjeni i upoznavanju LGBT osoba i svih onih koje-i su spremni za kvalitetne sadržaje i dobru zabavu bez obzira na identitete.

Prvog dana (17.05.) smo imale-i priliku da čujemo predstavljanje Rozog izvještaja koji na godišnjem nivou izrađuje Sarajevski otvoreni centar. Izvještaj prati stanje ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini. Ovaj izvještaj predstavlja podatke za 2017. godinu. Nažalost, podaci govore o povećanom nasilju nad LGBTI osobama, posebno unutar porodice. U kasnijoj diskusiji razmijenjeni su uvidi u stanje ljudskih prava LGBTI osoba, ali i ideje za dalje djelovanje i razvoj.

Kasnije istog dana predstavljen je Kvir arhiv koji je osnovalo Udruženje Okvir. Ekipa iz Okvira je na genijalan način sakupila svjedočanstva aktivista i aktivistkinja koji-e su djelovali-e na prostoru Jugoslavije na pitanjima LGBTI aktivizma, feminizma i mirovnog aktivizma. Cijeli projekat je predstavljen dokumentarnim filmom. U sklopu projekta su sakupljene i lične priče LGBTI osoba koje su bile dostupne za privatno preslušavanje prisutnima. Sam film je pokazao koliko je LGBT aktivizam, sa naglaskom na lezbejski aktivizam, intersekcionalan i solidaran.

Uveče je otvorena izložba umjetnina ”frIDAHOT 2018” koja je dala prostor mladim umjetnicima i umjetnicama da izlažu svoje radove i doprinesu samom festivalu, ali i kulturnoj sceni u cjelini. Ime izložbe je odalo počast fantastičnoj slikarki Fridi Kahlo. Na izložbi je izloženo 26 fotografija i tri umjetničke instalacije.

Prvi dan IDAHOT-a je zaključen ugodnim druženjem.

Program drugog dana je započeo sa radionicom “Kako da ti kažem, a da ne eksplodiram?” koja je koncipirana kao psihološka radionica sa posebnim fokusom na reagovanje na nepravdu i nošenje sa istom u svakodnevnom životu.

Nakon radionice je predstavljen i podijeljen Priručnik za psihosocijalni rad sa LGBTI osobama koji je namijenjen pomagačima i pomagačicama, nastavnicima i nastavnicama, psiholozima i psihološkinjama, socijalnim radnicama i radnicima i svim drugim stručnjacima i stručnjakinjama. Bez obzira na usku primarnu publiku priručnik je koristan i za samu LGBTI zajednicu i nakon čitanja ovog priručnika je moguće bolje posmatrati položaj LGBTI zajednice i zajedno raditi na stvaranju boljeg društva za sve.

Prvi dio večernjeg programa je bio rezervisan za monodramu ”Merlinkina ispovijest” autora Miladina Sevarlića.

Odlomak je izvela Jovana Boljanić, angažovana umjetnica i feministkinja.

Nakon monodrame okupilo se mnoštvo ljudi koji-e su čekali-e nastup popularnog lezbejskog, feminističkog i antifašističkog hora Le Zbor. Nastup koji je oduševio publiku se sastojao od, između ostalih, pjesama Ay Carmela i Moja draga nema mane. Utisci sa samog koncerta su sakupljani i narednih dana, a dio atmosfere pogledajte na linku ispod.

 

Nakon koncerta zabavljanje se nastavilo uz popularnu muziku do ranih jutarnjih časova.

Treći dan je započet sa radionicom plesa sa šipkom. Sloboda pokreta je fundamentalna za holističku slobodu uma, razuma i djelovanja. Broj učesnika i učesnica je bio ograničen i radionica je pružila nova znanja i odlično druženje.

Trodnevni program je završen kako je odgovarajuće, žurkom! Odlična posjećenost je pokazala da je LGBTI zajednica, ali i sve prijateljske osobe, zainteresovana za više druženja u slobodnom i inkluzivnom prostoru.

Zaključak ovogodišnjeg IDAHOTA je da nam je neophodno više sadržaja ovakve prirode. Borba za slobodu se nastavlja. No, složićemo se sa Emom Goldman i njenim citatom:”Šta će mi revolucija, ako ne mogu da plešem?”.

Bilo je SWAG-a, i tek će biti SWAG-a!

Facebook
Twitter
LinkedIn