Procvjetaj!

Elena Ančić, foto:privatna arhivaRiječ porodica ne opravdava modricu, suze i godine traume koje će me sustizati kroz razne faze života.
Roditelj i nasilnik mogu biti sinonim, isto kao što porodica i sloga mogu biti antonimi.
Procvjetaj.

Pristanak nije ukoliko me strah izgovoriti ne, pristanak nije ako nemam svijesti, pristanak nije ukoliko se opirem, pristanak nije odsustvo riječi ne.
Isto kao što ni odsustvo borbe protiv problema, tačnije šutnja, nije podrška.
Procvjetaj.

Svi smo ista boja samo drugačijih nijansi
Moja boja kože me ne definiše kao ličnost, ona moze biti crna ili bijela, to ne predstavlja ništa. Moja vjera je moja stvar, mogu se moliti klečeći ili stojeći to vam ne daje pravo da me osuđujete. Moje molitve upućene, kipu, ikoni, ili nečemu trećem ne trebaju doticati vaša vjerovanja.
Ništa od toga ne označava moju osobnost, to nije pokazatelj toga koliki sam ja čovjek.
Procvjetaj!

Moj izbor partnera ne treba biti predmet tvog interesa, moja seksualnost ne treba biti predmet tvog razmatranja i odobravanja. Moje emocije nisu vaš posjed.
Ruka koju cu držati uz sebe kroz život nije važno da li je muška ili ženska, srce koje ću voljeti nije bitno da li je unutar ženskih ili muških prsa. Ljubav nije površna.
Procvjetaj!

Kako danas sutra da objasnim svom djetetu da nema čiste vode za piće i hrane za jelo, ali da postoji dovoljno novca za rat. Hrana i voda su najosnovnija prava ljudskih bica. Zašto ste vi tu hranu i vodu zaslužili a moje dijete i ja nismo ?
Procvjetaj!

Doticala ja zemlju nogama ili kolicima imam pravo da se po njoj krećem.
Procvjetaj!

Čovjek sam ja, čovjek si ti. Bez obzira na našu spoljašnjost, status i vjerovanja, ista krv teče našim venama.
Na isti način smo došli na ovu zemlju i u istoj zemlji cemo zajedno završiti.
Zašto onda tolika mržnja…kada čovjek uopšte krene da mrzi?
Sa koliko godina gubimo tu osjećajnost? Sa koliko godina gubimo obraz?

Kakav je to sistem u mojoj zemlji?
Uzevši u obzir prošlu godinu,2021. i temu međunarodnog dana ljudskih prava- jednakost. BiH je prihvatila veći broj međunarodnih dokumenata i preuzela niz obaveza iz oblasti zaštite ljudskih prava, te na temelju njih donijela niz zakona iz ove oblasti. Kada se govori o normativnom okviru iz oblasti ljudskih prava može se reći da Bosna i Hercegovina, poštovanje ljudskih prava upliće duboko u ciljeve ove države.
Slažem se da je praksa daleko od normativnog okvira ali svaki mali korak je bolji od stajanja u mjestu.

Mada ipak povratnici, Romi, osobame sa invaliditetom, žrtavame nasilja, LGBT populacija i ostale ugrožene skupine trpe kršenje ljudskih prava i izloženi su široko rasprostranjenoj, pa čak i sistemskoj diskriminaciji.
Ali ukoliko budemo zajedno radili na ukidanju ove prakse i poboljšanju njihovog položaja, ali i stanja u društvu uopšteno, možemo učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom za život. Ti ga mozes uciniti boljim mjestom za život !

PROCVJETAJ.

 

Tekst je nastao kroz nagradni konkurs “Međunarodni dan ljudskih prava” a financiran je od strane Civil Rights Defenders.

Facebook
Twitter
LinkedIn