GEORGE ORWELL – Politički jezik je osmišljen tako da laži zvuče istinito, a ubojstvo poštovanja vrijedno

NOVOGOVOR
Upotrebu jezika u kontroli uma najbolje je prikazao George Orwell u svom klasiku 1984. napisanom 1948. i objavljenom sljedeće godine. Orwell (pravim imenom Eric Blair) je bio duboko upleten u britanski politički milje. Nije samo uz pomoć mašte mogao tako precizno predvidjeti Big Brother društvo u kojem danas živimo. Bilo mu je jasno da će do toga doći.
Orwell je za jezik manipuliranja i gušenja koristio naziv’novogovor’. U Orwellovom romanu mediji pod državnom kontrolom koriste ‘novogovor’ i druge jezične trikove za širenje svoje propagande i pranje mozga javnosti. U svom eseju Politika i engleski jezik Orwell objašnjava kako je «politicki jezik… osmišljen tako da laži zvuče istinito, a ubojstvo poštovanja vrijedno, te kako bi se običnom vjetru dao dojam čvrstoće.« Ili, kako se izrazio u 1984: «Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.
U društvu koje je predvidio Orwell, nazivi državnih ministarstava izabrani su tako da predstavljaju značenje suprotno njihovoj funkciji. Ministarstvo istine bavilo se falsificiranjem spisa; Ministarstvo mira organiziralo je ratove; Ministarstvo ljubavi bilo je «doista zastrašujuće« i bavilo se ispitivanjem i mučenjem osumnjičenih, dok je Ministarstvo obilja falsificiralo brojke kako bi uvjerilo ljude da ekonomija cvjeta dok su zbog beskrajnih ratova vladale teške nestašice. Logor za prisilni rad zvao se’Kamp uživanja’.
Isto to imamo i danas. Ministarstva informiranja tu su kako bi širila dezinformacije; ministarstva obrane pokreću osvajačke ratove; ministarstva domovinske sigurnosti osiguravaju kontrolu; naziv «Operacija iračka sloboda« smišljen je kako bi se sakrila istina da se radi o «Operaciji irački pokolj i osvajanje«; naziv demokracija koristi se kako bi se prikrila diktatura.
Orwellovi manipulatori, poput onih koji danas manipuliraju našim umovima, iste su izjave ponavljali stalno iznova, svjesni da će na taj način indoktrinirati ljude i pukim ponavljanjem natjerati ih da im vjeruju. Mantra o ‘oružju za masovno uništenje’ najočigledniji je primjer načina na koji je javnost pripremana kako bi prihvatila invaziju na Irak. Marionete kao što su Bush, Blair i Powell točno su znale što rade dok su iz sata u sat deklamirale istu frazu. Pazite na ponavljane poruke i znat ćete za što vas sljedeće pripremaju.
Orwellovo Ministarstvo istine mijenjalo je vijesti i dokumente koji su vlasti prikazivali u lošem svjetlu. Nakon što bi neki dokument zamijenili novim, original bi uništili. Orwell piše:
Ova praksa kontinuiranog prepravljanja nije se primjenjivala samo na novine, nego i na knjige, časopise, pamflete, postere, prospekte… Dan za danom i gotovo iz minute u minutu prošlost se prepravljala prema potrebi. Na taj se način svako predviđanje Partije moglo pomoću dokumentiranih dokaza prikazati kao istinito; nijedan novinski članak, nijedno iznošenje mišljenja koje bi bilo u sukobu s trenutnim potrebama nije smjelo ostati službeno zabilježeno.

Skrivanje stvarnosti

Najvažniji cilj novogovora je korištenje riječi koje umanjuju strahote i nepravdu koje čine manipulatori i ujedno naglašavaju njihove’pobjede’. Orwell daje primjer kako se politika bombardiranja nezaštićenih sela iz zraka i protjerivanja ljudi iz njihovih domova naziva «pacifikacijom», a otimanje imanja milijunima seljaka kojima je ostavljeno samo ono što mogu ponijeti naziva se «premještajem stanovništva ili ispravljanjem granica«.
U modernim ratovima kao što je invazija na Irak, slušamo neprestano ponavljanje izraza «operacije čišćenja«. To prikriva stvarnost koja stoji iza «čišćenja» – ubijanje svakoga tko se još protivi tiraniji nakon završetka glavne bitke. Postoji još jedan besraman izraz – «kolateralna šteta« – što je novogovor za ubijanje civila u ime njihovog oslobađanja. «Preventivni napadi « novogovor su za masovno ubijanje i osvajanje na način da se napadne prvi. Američko ministarstvo pravde (nepravde) donijelo je uredbu unutar Zakona o povećanju unutarnje sigurnosti iz 2003. kojom se vladi dopušta da oduzme američko državljanstvo svakome tko pruža «materijalnu podršku« bilo kojoj skupini koja je označena kao teroristička. Naravno, Ministarstvo pravde odlučuje koga treba smatrati teroristom. Kako nekome mogu oduzeti američko državljanstvo kada je to izričito zabranjeno Ustavom?
Pomoću novogovora. «Materijalna podrska» teroristima fraza je novogovora koja znači «svaka podrška za koju mi odlučimo da je podrska», a paragraf 501 zakona kaže da se Amerikanci mogu dobrovoljno odreći svojih prava na državljanstvo isključivo svojim ponašanjem. Da citiram novogovor: «…namjeru odricanja od državljanstva nije nužno verbalno izraziti, već se to može zaključiti i iz ponašanja.« Ako vi, po mišljenju Ministarstva (ne)pravde, pružate «materijalnu podršku« teroristima (a oni odlučuju koga treba takvim smatrati) dobrovoljno se odričete svog prava na državljanstvo. Jednom kad se to dogodi, vaša ustavna prava više ne postoje. Prvo su donijeli protuterorističke zakone kako bi mogli raditi što ih je volja sa strancima koje su prozvali teroristima ili podupirateljima terorizma, poput onih koje bez optužbe, suđenja i odvjetnika drže u zaljevu Guantanamo na Kubi; nakon toga koriste ovu sveobuhvatnu novogovornu rečenicu za oduzimanje državljanstva onim Amerikancima koji su im na meti kako bi ih mogli neograničeno držati u pritvoru bez optužbe, suđenja ili pristupa odvjetniku. Još jedna česta fraza novogovora kojom se opravdava groteskna nejednakost u raspodjeli bogatstva glasi: «Ne smatramo da ljude treba kažnjavati zato što su uspješni.» Često se moglo čuti Tonya Blaira kako to govori. Time se predodžba o «žrtvi» nepravde prebacuje s onih koji se ubijaju od posla kako bi preživjeli još jedan tjedan na one koji zgrću bogatstvo eksploatirajući one koji se ubijaju od posla kako bi preživjeli još jedan tjedan. Kada je George Bush najavio smanjenje poreza kojim je ljudima poput učitelja ili vatrogasaca ostavljeno 350 do 500 dolara godišnje, a multimilijunašima 88.000, glasnogovornik Bijele kuće i majstor laži, Ari Fleischer, izgovorio je upravo te riječi: «Predsjednik ne smatra da ljude treba kažnjavati zato što su uspješni.

Govori vam Veliki brat

Slijedi nekoliko Orwellovih izraza novogovora skovanih 1948. koji se u velikoj mjeri tiču onoga što se danas događa.
Misaoni zločin: čak i pomisliti da bi vlasti mogle biti u krivu u bilo kojem smislu.
Preduhitriti zločin: instinktivno mijenjanje misaonog procesa svaki put kad ste u opasnosti da prekršite zakon o misaonom zločinu i odbijanje da se saslušaju gledišta koja razotkrivaju vladajuću kliku.
Misaona policija: Policija misli čija je uloga eliminirati misaoni zločin pomoću špijuniranja, nadzornih kamera itd.
Crnobijelo: prihvaćanje svega što vlasti govore bez preispitivanja i, kako je Orwell opisao: «…lojalna spremnost ustvrditi daje crno-bijelo kada partijska [državna] disciplina to zahtijeva. To također podrazumijeva sposobnost da se vjeruje da crno jest bijelo i, štoviše, da se zna da je crno bijelo i zaboravi da se ikad mislilo suprotno.«
Pačji govor: govoriti bez razmišljanja, slično gakanju patke.
Zločin lica: pokazati bilo koji izraz lica koji bi nadzorna služba Velikog brata mogla protumačiti kao skrivanje nečega. Mogao bi to biti pogled zabrinutosti ili izostanak reakcije na službena priopćenja o navodnim «pobjedama», uključujući propust da se ne slavi prilikom pobjede u ratu.
Dvomišljenje: odbijanje ili nesposobnost da se uvidi kontradikcija kao i imati dva kontradiktorna mišljenja istovremeno, te vjerovati da su oba istinita. Primjer toga sljedeći je komentar Georgea Busha mlađeg: «Vidite, mi volimo… mi volimo slobodu. To je nešto što oni nisu razumjeli. Oni sve mrze; mi sve volimo. Oni djeluju iz mržnje; mi ne tražimo osvetu, mi tražimo pravdu iz ljubavi.« george-orwell 1374457cTo od nas zahtijeva da vjerujemo da je ljubav isto što i masovno ubijanje civila. Ovo je posve očigledna, nemoguća kontradikcija odnosno dvomišljenje, ali deseci milijuna Amerikanaca i drugih uvjereno je da je i jedno i drugo istina.
Dvomišljenje, a time i preduhitriti zločin (odbijanje da se misli bilo što loše o vlasti) od ključne su važnosti za tiranije jer su kontradikcije i laži u samim temeljima tiranija. Lik po imenu Winston u Orwellovoj 1984. definirao je dvomišljenje ili dvogovor kao:
«Znati i ne znati, biti svjestan potpune istinitosti i istovremeno govoriti pažljivo smišljene laži. U isto vrijeme imati dva mišljenja koja se poništavaju znajući da su kontradiktorna i vjerujući u oba, koristiti logiku protiv logike, odbacivati moralnost i prikazivati se moralnim, vjerovati da je demokracija nemoguća i da je Partija [vlada] zaštitnik demokracije, zaboravljati sve što je potrebno zaboraviti, a zatim to prizvati u sjećanje u trenutku kad je potrebno i odmah ponovno zaboraviti: i iznad svega, primjenjivati isti proces na sam proces. Ovo je vrhunac suptilnosti: svjesno izazvati nesvjesnost i, zatim, opet biti nesvjestan hipnoze koju ste upravo izveli. Čak i razumijevanje riječi ‘dvomišljenje uključuje korištenje dvomišljenja.

Novogovor danas

Orvelovsko društvo sada je svugdje oko nas, zahuktava se iz časa u čas i naravno da je danas ključan element iluminatske kontrole misli kao što je Orwell predvidio, manipulacija jezikom. Evo nekih stvarnih značenja iza suvremenog novogovora koja spin-doktori neprestano pokušavaju kamuflirati.
Američki interes: interes onih koji kontroliraju Sjedinjene Države, a svatko tko se opire tom nadzoru, djeluje ‘protiv američkih interesa*.
Nacionalna sigurnost: sigurnost vlasti u skrivanju njihovog plana i kontrola naroda kroz povećanu sigurnost od izmišljenih opasnosti.
Svjetska zajednica: možete čuti kako vas ovom mantrom obasipaju globalisti poput Busha, Powella i Blaira. Ona podrazumijeva da su ‘slobodne nacije povezane zajedničkom težnjom za slobodom, mirom i moralom u «svjetsku zajednicu«, a u stvari, kao što smo vidjeli u slučaju Iraka, to je novogovor za američku i britansku tiraniju u interesu Iluminata. «Svjetska zajednica» zamišljena je i kao priprema terena za prihvaćanje svjetske vlade.
Protuvladine skupine: svaka organizacija koja nastoji prozvati i izazivati državnu diktaturu. Zbog toga su osumnjičeni kao krajnje opasni anarhisti ili potencijalni teroristi.
Ekstremist: svatko tko govori bilo što što odstupa od obrasca koji propagira država (također pogledati pod «militant»). Preraspodjelu bogatstva od ultrabogatih siromašnima koji umiru od gladi oni na vlasti smatraju «ekstremizmom».
Teorija zavjere: svaka tvrdnja da oni na vlasti lažu i slijede plan koji skrivaju od javnosti.
Promjena: velika riječ novogovora koja znači uvođenje iluminatskog globalnog društva stvaranjem problema i potkopavanjem statusa quo kako bi se izazvao osjećaj potrebe za «promjenom». Riječ «reforma» koristi se na isti način, u čemu prednjači Tony Blair, koji tvrdi da su ljudi ili «reformatori» (oni koji prihvaćaju promjene u skladu s planom) ili «rušitelji» (oni koji se opiru takvim promjenama).«
Desno i lijevo/konzervativno i liberalno: izrazi smišljeni kako bi se svako pitanje prikazalo kao crno-bijela opreka i prikrila činjenica da svaka rasprava ima više od dvije strane.
 Izgradnja nacije: poslije bombardiranja i invazije na ciljnu zemlju, postavite marionetsku vlast koja zastupa vaše interese i istovremeno tvrdite da je to vlast koju je izabralo domicilno stanovništvo. Bit će to jamstvo da zemlja ide u smjeru koji vi diktirate, ali bez otvorenog nadzora s vaše strane. Ne želimo da ljudi shvate kako se kampanja globalnog osvajanja odvija pred njihovim očima (ili vizualnim korteksom).
Održavanje mira: okupacija zemlje pomoću strane vojske.
Mirovni proces: stvaranje dojma da se zalažete za mir dok se radi tek o međurazdoblju koje prethodi pokretanju novih osvajanja kroz rat.
Teroristi: oni koji protest izražavaju nasiljem, ah, i svatko tko napadne, osporava ili prkosi interesima ‘Zapada, posebno Amerike, Britanije i Izraela ili stoji na putu budućim osvajanjima.
Oslobađanje: masovno ubijanje i terorizam usmjereni protiv civilnog stanovništva u ime zaustavljanja terorizma, što nema baš nikakve veze s ljudima koje ubijate i doživotno sakatite.
Rat protiv terorizma: neprestano ponavljanje ovog procesa.
Napad: kada su Amerika i pripadajuće društvo meta.
Odmazda: kada Amerika i pripadajuće društvo napadaju.
Napasti prvi: kada Amerika i pripadajuće društvo napadnu prvi u znak odmazde za ono što Amerika i pripadajuće društvo tvrde da bi njihova meta mogla učiniti njima (također pogledati pod «laži»).
Samoobrana: ubiti momka prije nego što on stigne i pomisliti da bi mogao ubiti tebe.
Zapadne vrijednosti: to su vrijednosti koje želite nametnuti drugima, ali sami ih ne posjedujete. Mitsko vjerovanje na ‘Zapadu’ – dobri momci pojave se na vrhu planinskom grebenu, a ubiju ih zločesti Indijanci. Također pogledati pod «John Wayne».
Prilozi kampanji: mito.
Pozitivna diskriminacija: rasna diskriminacija koju bi pozitivna diskriminacija trebala ukloniti. Jedini način da se zaista postigne rasna jednakost je da svatko bude izabran prema zaslugama bez obzira na boju svoje kože, vjeru ili podrijetlo (pogledati pod «poštenje» i «pravda») i da svatko ima jednaku priliku razviti svoje talente.
Obrazovanje: pranje mozga
Vježba sređivanja: fraza koju koristite kada želite provesti velike promjene prikazujući ih kao beznačajne. Koristila se za laganje britanskom narodu o promjenama ustava Europske Unije koje su praktično  dokinule ono što je bilo preostalo od britanskog suvereniteta. To je bila samo «vježba sređivanja« kako bi se postojeći zakoni «osuvremenili», a EU učinila «demokratskijom».
Klasičan novogovor.
Dobri građani: robovi koji ne prosvjeduju zbog toga što su robovi pa čak toga nisu ni svjesni.
Jednakost: svakoga učiniti robom
Demokracija: izabrana ili čak i neizabrana diktatura u kojoj većina često glasa za gubitnike. Također pogledati pod «tiranija neinformirane većine«.
Zločin: kršenje zakona koji je usvojen bez naše suglasnosti, ma koliko apsurdan bio.
Sloboda tiska: sloboda da se prenosi službena verzija događaja.
Ljudska prava: pravo da radite ono što vam država kaže da radite.
Tolerancija: ne kritiziraj i ne osporavaj bilo kakvo i bilo čije ponašanje bez obzira na okolnosti.
Nulta tolerancija: nasilje.
Slobodna trgovina: korištenje robovskog rada za izradu vaših proizvoda u najsiromašnijim zemljama svijeta što plaćate par centi, a zatim ih izvozite bez carinskih pristojbi u najbogatije zemlje gdje ih prodajete po najvišim cijenama. Znači i baciti svoje jeftine proizvode na tržište bilo koje zemlje i tako uništiti lokalno gospodarstvo i sredstva za život najsiromašnijih naroda svijeta.
Konkurencija: natjecanje transnacionalnih korporacija kako bi se utvrdilo koja je najefikasnija u izrabljivanju svjetskog stanovništva.
 Kapitalizam: vladavina kartela.
Izolacionist: svatko tko ne želi drugima diktirati i kontrolirati pripadnike drugih naroda.
Ravnopravni uvjeti: namještanje sustava u korist onih za koje želite da pobjede.
Propaganda: sve što kažu vaši protivnici jer samo vi govorite istinu.
Sloboda: ropstvo. Iskrivljena upotreba ovih i drugih riječi smišljena je s ciljem da u svijest, a posebno u podsvjesni um, usadi lažnu sliku stvarnosti. Takvom manipulacijom ljudi postiže se da oni sebe i svijet doživljavaju na način kako to odgovara ambicijama njihovih lidera.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn