Disati u BiH je opasno po život!

Već danima stepen zagađenja zraka u Sarajevu je tako visok da je opasno disati. Najveći uzročnik ovakvog zagađenja u Sarajevu je loženje u domaćinstvima, i to loženje uglja i vlažnog drveta u lošim pećima, te saobraćaj. Situacija nije puno bolja u drugim gradovima u BiH u kojima su najčešći uzročnik su industrijska postrojenja, kao što je to slučaj u Tuzli ili Zenici. (dnevne izvještaje možete naći ovdje)
)

Eko Akcija

Opasno je ovih dana disati i u Zenici, Živinicama, Tuzli, Lukavcu, Prijedoru, Goraždu, Jajcu, Brodu, Ugljeviku, Sapni… Ipak, niti jedna informativna emisija elektronskih medija ne počinje ovim mjerenjima niti informacijama o tome kako se građani mogu zaštiti. Malo pažnje tome posvećuju i drugi mediji, dok oni koji su odgovorni i mogu poduzeti neke mjere da zaštite građane/ke izbjegavaju o ovom razgovarati. A podaci su dostupni kako od eko aktivista, tako i od Hidrometeorološkog zavoda.

Prema podacima Zavoda, u proteklim danima u Sarajevu gdje su se dnevni prosjeci lebdećih čestica na mjernim mjestima kretali od 300 do 415 ug/m3. U Zenici su koncenteacije ovog polutanta iznosile ok 170 ug/m3, u Tuzli, Lukavcu i Živinicama srednje dnevne koncentracije PM2.5 lebdećih čestica su iznosile oko 100 ug/m3. Na mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu se mjere lebdeće čestice PM2.5 odnosno čestice promjera do 2.5 mikrometra, dok se na ostalim mjernim mjestima prate koncentracije PM10 – čestica promjera do 10 mikrometara. U Goraždu su dnevne koncentracije čestica PM10 iznosile oko 100, a u Jajcu oko 80 ug/m3.
Iz udruženja Eko Akcija preporučuju da je ovih dana potrebno nositi zaštitnu masku. Njihova preporuka su maske sa oznakom EN 149, FFP2 ili EN 149, FFP3, a koje je moguće kupiti u prodavnicama u kojima se drži HTZ oprema, te u prodavnicama gdje se prodaju boje i lakovi.

Iz Eko Akcije pojašnjavaju tipove maski koje preporučuju:

Maske EN 149 su dizajnirane sa namjenom da smanje izloženost zagađujućim materijama u zraku, čestica, gasova ili para. Prema sposobnosti zadržavanja lebdećih čestica, klasificirane su u tri klase:

FFP1 može zadržati 80% čestica nošenih zrakom,

FFP2 može zadržati 94% čestica nošenih zrakom,

FFP3 može zadržati 99% čestica nošenih zrakom.

Maske nije potrebno koristiti tokom kratkog boravka napolju, poput odlaska od kuće do škole ili posla, odlaska do prodavnice i slično, ali ukoliko namjeravate vani boraviti duže, mogu biti korisne.

Osobe oboljele od hronične bolesti pluća ili bolesti srca, stari i trudnice trebaju ili izbjegavati da izlaze vani ili da miniminiziraju aktivnosti vani, ili ako moraju biti vani, strogo je preporučeno nošenje maski.

Hirurške maske ne mogu efikasno filtrirati opasne fine lebdeće čestice, premda mogu smanjiti neugodu koju uzrokuje magla tako što će napravit barijeru između nosa i usta osobe koje nosi masku i većih, iritirajućih čestica koje su također prisutne u zraku.

Eko Akcija je razvila besplatnu mobilnu aplikaciju putem koje možete pratiti kvalitet zraka u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Prijedoru, Jajcu, Brodu, Goraždu, Ugljeviku i Sapni. Putem ove aplikacije možete dobijati informaciju o trenutnom kvalitetu zraka u mjestu u kojem se nalazite, kao i odgovarajuće instrukcije kako da se ponašate kako bi što je više moguće smanjili štetni utjecaj zagađenog zraka na vaše zdravlje.

Meteorolozi kažu da u danima vikenda ne možemo očekivati promjene vremena koje bi mogle uticati na značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Facebook
Twitter
LinkedIn