Poskupljenje tri u jedan

Murisa Murić, foto: zamisli.ba

Poskupljenje grijanja, vode i odvoza otpada u Prijedoru, o kojem će sutra odlučivati odbornici Skupštine grada, za jedan stan od 60 kvadrata iznosiće oko 30 KM mjesečno. Svjesni smo, a to smo i ponovili na savjetodavnom tijelu, da će ljudi iz politike podići ruke, neće misliti o socijalno ugroženim kategorijama ni o porodicama koje definitivno ne mogu platiti ove usluge. Ovo nije mala cifra. Zaista smatramo da nije trebalo da idu sve tri usluge odjednom, rekla je Murisa Marić iz ovdašnjeg Udruženja za zaštitu potrošača „DON“.

Ona je navela da su javna preduzeća „Toplana“, „Vodovod“ i „Komunalne usluge“ od grada kao osnivača tražila saglasnost i za znatno veća poskupljenja, ali da se na dvijema sjednicama gradskog Savjeta za zaštitu potrošača ekonomskih usluga postigao kompromis da cijena centralnog grijanja ide gore za 22 odsto, vode od 2,7 za privredu preko 3,4 za budžetske korisnike do 14,34 odsto za domaćinstva, a za odvoz otpada oko 14 odsto.

‘Toplani’ bi za samoodrživost bilo potrebno povećanje od 60 odsto i cijena grijanja nije mijenjana 11 godina. Mi smo predlagali 21, a došlo se na 22 odsto. ‘Komunalne usluge’ i ‘Vodovod’ već su jednom prošle godine imali poskupljenje usluga, sada su predlagali oko 20 odsto, naš prijedlog je bio 11, a ići će oko 14 odsto. Uspjeli smo dogovoriti da povećanja cijena ne idu onako kako su preduzeća planirala. Slažem se da mediji treba da budu uključeni, jer bi tada građani znali šta je ko od nas rekao, ko se za šta borio, ko je zastupao građane i tako dalje. Bude tu povišenih tonova, svako sa svojim argumentima izlazi, a, po našem mišljenju, nedostaje mišljenje privrednog sektora, ne učestvuju u svim ovim raspravama, nekako ih ne vidimo“, kazala je Marićeva.

Ona je istakla da poskupljenje dolazi u tim gorem trenutku što u zimskom periodu više nema ljetnje i zimske tarife za struju, da je električna energija poprilično skupa, a da ima najava da će biti i skuplja, ali da je činjenica i to da politika bira neizbornu godinu za nepopularne poteze.

Ipak, koliko god građani smatrali da ne treba povećavati cijene ovih usluga, definitivno je inflacija jako poskupila poslovanje ovih preduzeća. Udruženja za zaštitu potrošača su u načelu protiv poskupljenja, ali ne možemo biti nerealni i neprofesionalni. Svjetska ekonomska kriza je učinila zaista da je poslovanje jako skupo, da nemaju rezervnih dijelova, da jako teško dolaze do njih, da javne nabavke i padaju zbog toga što neko tamo ne može ispoštovati da im uopšte dostavi tu robu koja je potrebna svim ovim preduzećima, da je sve manje stručne radne snage, a sve više problema. Međutim, i do sada je bilo poskupljenja, ali nikad ih nismo imali iz tri preduzeća odjednom, za tri usluge u isto vrijeme“, izjavila je Marićeva.

Prema predloženim aktima, o kojima će odbornici raspravljati sutra, nove cijene vode i odvoza otpada primjenjivale bi se osmog dana po objavljivanju u Službenom glasniku grada Prijedora, a grijanja od 15. oktobra odnosno od početka nove grijne sezone. Dodatni namet u najavi je komunalna naknada za koju se danas završava javni uvid, iako je Skupština grada donijela odluku da dokument ide u javnu raspravu i da se javna rasprava održi od 15. do 26 maja ove godine, ali ona do danas nije održana.

Javni uvid je definitivno kršenje Poslovnika Skupštine i Statuta Grada, jer tamo fino piše javna rasprava. Stvoreno je jedno ogromno nepovjerenje, ne samo kod nas, jer je stvoren prostor za manipulaciju. Moramo znati koliko imamo stambenih jedinica, da ne pričam o garažama, šupama, nekim ostavama, jer sve to će biti obuhvaćeno ovim, napraviće dodatnu pometnju, a ne znamo šta će time dobiti, na primjer, Jelovac, Lamovita, Bistrica, a šta centar grada“, dodala je Marićeva.

Ona je ocijenila da najava nižih cijena za 30-ak proizvoda u kampanji „Društveno odgovoran“, koja bi trebalo da krene od 1. oktobra u Republici Srpskoj, ne može amortizovati poskupljenja ekonomskih usluga i uvođenje novog nameta građanima Prijedora.

U akciji učestvuju i proizvođači i distributeri i trgovci, ali ne i lokalne zajednice. Potrebno je hitno sazvati sastanak sa Savezom opština i gradova i tražiti da njihov doprinos bude u tome da ne povećavaju cijene komunalnih usluga i da tako zaštite svoje građane. Ali i privredu. Jer tražiš od privrede da učestvuje u ovoj kampanji, da se dijela dobiti odrekne, a čime je stimulišeš? Time da joj cijene komunalija povećavaš. I ako je kampanja, onda je kampanja svih, a ne jednog dijela. I ne opet preko leđa građana“, zaključila je Marićeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn