Velika Kladuša predvodi općine po izbornim nepravilnostima

Zvaničnim početkom predizborne kampanje se zvanično kristališu i slučajevi nezakonitih prijava za glasanje iz inostranstva, tačnije 300 prijava građana Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog krađe identiteta. Općina koja je vodeća u ovim ilegalnim radnjama je Velika Kladuša u kojoj do sada imamo već desetine prijava. Jedan od njih je i Anel Kajtezović koji je javno istupio i svoj slučaj podijelio sa medijima.

„Sve je počelo kada sam pokušao da provjerim da li glasam na istom mjestu kao i svake godine. Poslao sam SMS poruku i saznao da glasam putem pošte izvan Bosne i Hercegovine. Nakon toga, provjeravam na stranici Centralne izborne komisije da nađem detaljnije informacije i pronalazim da me neko prijavio u Austriji, u pregrađu Linza, kod osobe pod imenom Ožegović Fadil. Da je sve bilo prijavljeno, da je dokumentacija sva poslana, da je ta osoba ili neko iz te porodice glasao u moje ime. Da sam prijavljen, da sam glasao – iako sam bio u Bosni i Hercegovini sve vrijeme. Dokumentacija je uredno dostavljena 23. augusta nazad u Sarajevo. Stiglo je na poštu na Baščaršiju“ , kaže Kajtezović za medije. On smatra da su ga prijavili na osnovu njegove stare lične karte koja je bila validna za Centralnu izbornu komisiju do 2020. godine iako je on 2013. izvadio novu ličnu kartu jer je promijenio prebivalište.

„Osobe koje ne glasaju, ove prevare nikada ne bi mogle otkriti. Da nisam tražio informaciju na kojem biračkom mjestu glasam, nikada ne bih saznao da je to neko u moje ime već uradio“, navodi Anel Kajtezović.

Svoje biračko mjesto možete provjeriti na sljedećem linku: http://izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=509&Lang=3

Iz Inicijative „Kladuša je naša“ navode da je veliki broj prevara zabilježen upravo u Velikoj Kladuši.

„Zloupotreba podataka u ovu svrhu se pojavila širom naše države. Što se tiče naše općine, Velike Kladuše, sve veći broj ljudi je neugodno iznenađeno kada saznaju da su prijavljeni da glasaju van Bosne i Hercegovine, a uglavnom na adresi izvjesnog Fadila Ožegovića iz Austrije. Danima apelujemo na naše građanke i građane da provjere da li su njihovi podaci zloupotrebljeni i da provjere svoje biračko mjesto“, navodi mladi članovi Inicijative ,,Kladuša je naša“.

Koalicija ,,Pod lupom“ navodi da problemi sa mjestom prebivališta nisu ništa novo, te da su i ranije upozoravali, ali da Centralna izborna komisija to do sada nije uzimala za ozbiljno.

„Mislim da će to biti masovna pojava. Imate nagradne igre gdje morate priložiti kopiju identifikacionog dokumenta. Riječ je o stotinama hiljada takvih i radi zaštite digniteta, pozivam i druge institucije da reaguju, kako bismo imali poštene i fer izbore“, navodi Vehid Šehić ispred Koalicije ,,Pod lupom“.

Sa područja Velike Kladuše za glasanje putem pošte prijavljeno je 666 birača. Na izborima 2014. godine bilo ih je svega 127. Najviše ih je u Austriji gdje je prijavljeno 399 glasača, zatim 85 iz Njemačke, 50 iz SAD, 49 iz Slovenije, 34 iz Hrvatske, 14 iz Švicarske, 12 iz Belgije, 5 iz Italije, po 4 iz Švedske, Holandije i Australije, 2 iz Srbije, te po jedno iz Norveške, Lihtenštajna i Kanade. Imena i prezimena svih birača sa područja ove općine koji glasaju putem pošte možete pogledate na sljedećem linku: https://jumpshare.com/v/dDhqzVAzYFTzshnn6wp3?b=ywKrWwIzwcXa4riqbjXl

Na prošlim izborima putem pošte trebalo je glasati oko 42 hiljade birača iz dijaspore, sada je taj broj udvostručen. Time je broj mogućih zloupotreba, te mogućnost nepoštenih izbora mnogo veći.

Važno je naglasiti da je krađa identiteta teško krivično djelo. Birači koje je neko bez njihovog znanja ili volje prijavio da glasaju van BiH mogu na dan izbora glasati u općini prebivališta na nepotvrđenom biračkom mjestu. Ti će glasovi biti prebrojani u glavnom centru za brojanje.

Kako bismo dobili fer i poštene izbore, potrebno je da se svi angažiramo, te da nepravilnosti prijavimo nadležnim organima. Pod izborne nepravilnsti koje trebate i možete prijaviti spadaju situacije kao što su zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanje (nuđenje zaposlenja ili prijetnja otkazom u zamjenu za glas, pokloni, prijetnje, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti), pojavljivanje imena preminulih osoba na biračkim spiskovima, veći broj prijava i odjava prebivališta građana i građanki u općinama s ciljem manipulacije izbornom voljom građana/ki i utjecajem na izborni rezultat. Ovim putem ispunjavamo našu građansku dužnost i pozivamo na odgovornost one koji odlučuju o našim životima.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn