Od slučajnog okupljanja do ozbiljnih nastupa

Vokalna grupa “Ameno” nastala je sasvim slučajno. Nakon što se nekoliko učenika Muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora prije godinu dana okupilo kako bi pomoglo svojoj školskoj drugarici tokom njenog ispita iz predmeta “Dirigovanje”, pomislili su da bi mogli da i javno nastupaju. Tako se i formirala ova vokalna grupa koja trenutno broji šest stalnih članova: Vanja Drljača, Svetozar Kosanović, Elma Semanić, Maja Fuštar, Ejub Vajrača i Nina Fuštar.

“S ponosom mogu da kažem da mi ne poznajemo granice. Da nam nije bitno da li je to Ejub,Vanja, Nina, Maja, Svetozar ili Elma. Mi pjevamo svi zajedno, za sve, i ponosimo se time. Mi želimo bolje sutra za nas, mi želimo da u ovoj zemlji živimo”, kaže Nina Fuštar za zamisli.ba.

Ističe da svakodnevno pokušavaju izgraditi bolju budućnost i pokazuju da im nije bitno gdje se nalaze, s kim ili šta pjevaju.

“Volimo ovo što radimo, volimo promovisati činjenicu da mi nemamo nikakvih barijera. Mi smo se uhvatili za ruke, napravili čvrstu vezu i idemo dalje. Idemo pokazati da mi to želimo, da možemo biti jedno i da nam ništa nije bitno osim tonova i melodije koje pjevamo za sve nas”, dodaje Nina.

Na početku svog djelovanja koristili su svaku priliku za nastup, a prijedorskoj publici prvi put su se predstavili prošle godine na Večeri amaterskog horskog pjevanja. Zanimanje su pobudili i svojim neobičnim repertoarom.

“Pjevamo duhovne i svjetovne pjesme (klasične kompozicije koje su napisane za hor), etno muziku, obrade pop i rok klasika. Nije nam strano da pjevamo sevdalinke, crkvene pjesme ili pjesme Ekatarine Velike”, kaže Elma Semanić za zamisli.ba

Ona dodaje da hor “Ameno” i njegovi članovi rade na međureligijskom i međuetničkom dijalogu i dio su USAID projekta za mlade u BiH “re:Generacija” koji za cilj ima okupljanje do 200 mladih ljudi iz BiH koji će, kao educirani i trenirani pokretači društvenih promjena u naredne dvije godine postati nosioci zagovaranja pomirenja i razumijevanja u svojim lokalnim zajednicama, ali i izvan njih.

“Uskoro ćemo u okviru ‘re:Generacije’ održati nastupe u tri glavna vjerska objekta koja postoje u Prijedoru: Crkvi svete Trojice, Čaršijskoj džamiji i Crkvi svetog Josipa. Sve to činimo u cilju predstavljanja suživota u našem gradu”, ističe Semanić.

Zanimljivo je da su mladi Prijedorčani napisali i autorsku pjesmu “Izviđačko prijateljstvo” posvećenu članovima Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” iz grada na Sani. Sa njom će se predstaviti na Festivalu izviđačke pjesme u Osijeku 2. i 3.decembra ove godine.

Do sada su najviše nastupa imali u Prijedoru i Sanskom Mostu, a nedavno su pjevali u Novom Sadu tokom mise u Crkvi imena Marijinog.

Nastupi u horu “Ameno” i školske obaveze ne sprečavaju ove mlade Prijedorčane da budu aktivni i u kulturno-umjetničkim društvima, nevladinim i omladinskim organizacijima, izviđačima, drugim horovima i pjevačkim društvima. Do sada nisu imali pomoć za svoje nastupe, ali se nadaju da će biti prepoznati kao aktivni članovi društva.

“Pokušaćemo da konkurišemo za određena sredstva iz gradskog budžeta kao neformalna grupa mladih kako bi realizovali neke od naših aktivnosti jer smatramo da one promovišu pozitivne vrijednosti i da na pravi način predstavljamo Prijedor”, kažu članovi vokalne grupe “Ameno”.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn