Osposobljeno 90 stručnjaka sa područja BiH za rad sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama

Udruženje građana „Psiholuminis“ uspješno je realizovao projekta „Rolling out the Manual – Youth with Secondary Trauma in BiH“ u trajanju od tri mjeseca i to u periodu od januara do aprila tekuće 2021. godine a bio je namijenjen stručnjacima pomažućih profesija na području cijele BIH. Projektne aktivnosti uključivale su tromjesečnu obuku za primjenu specifične metodologije u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama. Obuci je pristupilo ukupno 90 profesionalaca.

Koncept samog programa odnosio se na bolje razumijevanje traumatskog iskustva i transgeneracijskog prenosa istog na mlađe generacije. Transgeneracijski transfer psihotraume je teoretski mehanizam koji nastoji objasniti uticaj koji osobe s PTSP-om imaju na svoje potomke i klinički fenomen poznat kao sekundarna traumatizacija. Stoga, uključivanje stručnjaka u bolje razumijevanje ovog fenomena i njihovo zalaganje na ovom polju omogućiće mladim osobama širom BIH da promijene pogled na svijet, smanje netoleranciju i predrasude prema pripadnicima drugih etničkih grupa kao i da se osnaže  uprkos nepovoljnim roditeljskim životnim iskustvima koji su oblikovali njihovu ličnost.

Program edukacije su osmislili eminentni stručnjaci sa dugogodišnjim psihoterapijskim iskustvom u radu sa ratnim veteranima, izbjeglim i raseljenim licima i  osobama sa PTSP: specijalista kliničke psihologije mr Nadežda Savjak sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ratnim veteranima i hronično traumatizovanim mladim osobama; dr psiholoških nauka i redovni profesor razvojne psihologije univerziteta u Nišu Tatjana Stefanović Stanojević, specijalizovana za oblasti emocionalne vezanosti i probleme vezane za traumatska iskustva djece, sa brojnim izdatim stručni publikacijama i knjigama; sistemski porodični psihoterapeut Edita Pajić i kognitivno-bihejvioralni terapeut Vladan Baera,  sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ratnim veteranima, autor knjige „Gdje si bio sine moj“ koja se usko bavi pitanjima ratnih trauma i njenim posljedicama.

U program edukacije uključene su  Vanja Vukojević i Zorica Railić-Perić, sistemske porodične psihoterapeutkinje koje su učesnicima prenijele svoja iskustva u radu sa sekundarno  traumatizovanim mladim osobama te Nemanja Runić koji je stručnjake osposobio za primjenu testovnom materijala koji je predviđen programom.

Prema iskazima učesnika, znanje i iskustvo koje su stekli putem obuke je od izrazite važnosti te ideja njegove dalje implementacije je zaživila.

Nevjerovatno iskustvo, učenje o sebi i drugima na neobičan način. Podsjetila sam se da “rovariti” po sebi čovjek može stalno.”

“Program je odlično zamišljen i mislim da je primjenjiv, koristan i stvarno neophodan.”

Napravili ste sjajnu pricu. Raduje me posebno sto se priča nastavlja. Dobili smo alat da radimo na traumi. A svi od toga pomalo zaziremo, koliko god iskustveno i/ili profesionalno jačali.“

 

Obzirom na veliku zainteresovanost stručne javnosti ali i pozitivnim  povratnim informacijama učesnika programa obuke, UG “Psiholuminis” je u fazi pripreme još jednog ciklusa obuke u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj

 

Facebook
Twitter
LinkedIn