Nagradni konkurs “Vidimo li i čujemo li romske zajednice?”

Povodom Svjetskog dana Roma, Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba organizuju nagradni konkurs “Vidimo li i čujemo li romske zajednice?”
Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je usvojena odluka o romskoj zastavi, službenoj himni, službenom romskom jeziku, a zvanično je prihvaćen  i naziv ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma.
Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo niz mjera u cilju rješavanja problema Roma. U periodu od 2009. – 2020. godine Bosna i Hercegovina je kroz budžet, sufinansiranje od strane lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija osigurala preko 50.000.000,00 KM za rješavanje problema Roma. U 2020. godini Ministarstvo je obezbijedilo preko 2.500.000 KM za stambeno rješavanje Roma, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, humanitarne pakete, kao i grantove nevladinim organizacijama koji se bave ovom problematikom. Međutim, to nije dovoljno, da bi Romi u Bosni i Hercegovini mogli živjeti život bez segregacije, diskriminacije i grubog svakodnevnog kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava, državne institucije ali i društvo u cjelini moraju raditi na sistematskoj borbi protiv diskriminacije i smanjenju socijalne nejednakosti kojoj je posebno izložena romska zajednica u našoj državi.

Bosna i Hercegovina je 05.jula 2019. godine prihvatila Deklaraciju partnera Zapadnog Balkana o intergraciji Roma/kinja te se tako obavezala da će i dalje raditi na integraciji Roma u bosanskohercegovačko društvo. Ipak, država i društvo trebaju preuzeti odgovornost da realizu preuzete obaveze, preuzmu odgovornost za neučinjeno i romske građane učine zastupljenijim u obrazovanju, zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju i unaprijede njihovu zdravstvenu sigurnost.

Da li naše društvo i državne isntitucije zaista prepoznaju sve problme s kojima se Romi u našem društvu svakodnevno suočavaju? Vidimo li i čujemo li romske zajednice u našoj državi? Dajemo li im zaista priliku za potpunu integraciju? Ko je odgovoran za diskriminaciju i je li dovoljno samo usvojiti zakone koji je zabranjuju i ratifikovati međunarodne konvencije kako bi Romi živjeli dostojanstveno i ravnopravno sa svojim sugrađanima?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljuvani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu [email protected]. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 18. aprila 2022. godine do 12 časova.

Facebook
Twitter
LinkedIn